Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

donderdag 25 juli 2013

Op kraamvisite bij olifantenbaby..

Op maandag 15 juli werd om ongeveer 18.00 uur een olifantje geboren in Dierenpark Emmen. Htoo Yin Aye schonk het leven aan een gezonde zoon, voor haar het vijfde kind. Het is blij nieuws na maandenlange narigheid vanwege ruzies en mogelijke tuberculose besmetting.. Hopelijk kondigt de geboorte het begin van een nieuw tijdperk aan en zal deze olifantenfamilie in de toekomst een plekje krijgen in een andere dierentuin.
Voor nu is het toch wel echt genieten dat het kleine olifantje hier in Nederland geboren is. Nu kon ik het namelijk gaan bewonderen.. Het is altijd weer prachtig om zo'n pasgeboren kalfje te zien. En dit kleine mannetje was nog een beetje stuntelig, hij viel regelmatig omver. Maar aan de andere kant is het ook een bijdehandje, ik zag hem al met takjes in de weer en dat terwijl hij nog geen 5 dagen oud was..
Het is het vijfentwintigste olifantje wat in Dierenpark Emmen geboren is, maar wel met de kleine kanttekening dat er totaal 28 geboortes zijn geweest. Olifant Swe San Thay heeft in 2008 een miskraam gehad en in 2010 overleefde ze de bevalling van een zeer zwaar mannelijk jong niet. De baby-olifant woog bijna 130 kilo en olifant Swe San Thay kwam tijdens de eerste fase van deze geboorte ter val. Verder werd er ook in 1998 een olifantje te vroeg geboren. Zijn moeder Khaing Lwin Htoo had al eerder een zoon verloren, in 1994 leefde Kan Yome 'Geloof in Geluk' nog geen dag. De kleine olifant had een hartafwijking.
Ook vorig jaar was er verdriet, op 22 mei werd Thura geboren. Zijn moeder Htoo Khin Aye is op 11 juni bezweken aan een ernstige bloeding in de baarmoeder, het verzwakte babyolifantje moest worden ingeslapen. Zie deze blog. Door de dood van de leidster Htoo Khin Aye brak er een machtsstrijd uit tussen de 2 familiegroepen in de Emmense olifantenkudde. Om ernstige botsingen te vermijden werden de groepen uit elkaar gehaald. Voor de kleinste groep moest een andere dierentuin gezocht worden. In februari kwam het nieuws dat Htoo Yin Aye en haar drie kinderen terecht konden in het Duitse Osnabrück.
Eind maart is er echter een nieuwe tegenslag. Moeder Htoo Yin Aye en zoon Anandá worden positief getest op TBC-antistoffen, ze zijn mogelijk met de bacterie in aanraking geweest. Omdat er allerlei testen gedaan moeten worden kan de verhuizing niet door gaan. Iedere dag moeten de twee groepen om de beurt op stal en naar buiten, een hele operatie. Mannetje Radza heeft niets te maken met de ruzies en kan dus wél gewoon de hele dag in het buitenverblijf (mits hij dat wil.) Als het warm genoeg is kunnen de olifanten ook 's nachts buiten blijven, dat scheelt wel.
De olifanten van Emmen krijgen een naam in het Birmaans. Htoo Yin Aye heeft de betekenis 'Bijzondere Rustige Dame.' Haar dochter, Ma Palai 'Juffrouw Parel' werd op 8 maart 1998 geboren, zij woog ongeveer 110 kilo. Zoon Than Myan kwam ter wereld op 5 september 2002 en woont sinds 2008 in Dierenrijk. Daarna volgden op 25 februari 2008 zoon Anandá Yingthway ('Zoon van de Grootste') met het gewicht van 125 kilo en op 6 februari 2011 zoon Mong Tine ('Storm') die een geschat gewicht van 'maar' 80 tot 90 kilo had.

5 opmerkingen:

 1. Goede info... dit weet tenminste nog niet iedereen! (die namen enzo)

  Foto 's zijn goed gelukt !!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een schatje! Leuke collages! Wat leuk al die baby dieren die er de laatste tijd worden geboren!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Jenny, er staat een collage voor je klaar op Kleineroyals!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jenny, er staat een collage voor je klaar op jongekoninnklijkegarde!


  Een super leuke log is het geworden!

  BeantwoordenVerwijderen

Riesje 4 jaar.

 We gaan het jaar door met poes Riesje, te beginnen met deze foto uit mei 2017. Riesje is bij ons geboren op 24/04/2014. Ze is de dochter ...