Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

zaterdag 8 juli 2017

Maak kennis met Wu Wen & Xing Ya!

Er zullen weinig mensen zijn die deze speciale dieren kunnen weerstaan; de prachtige zwart witte reuzenpanda uit China! Op 12 april jl. was het eindelijk zover: pandavrouwtje Wu Wen en pandamannetje Xing Ya kwamen naar Nederland. En op 31 mei waren ze voor het eerst voor bezoekers te zien, daar was ik bij! Alle foto's in de bovenstaande collage zijn die dag gemaakt..
Het filmpje met de sfeerimpressie van Pandasia.
In oktober 2015 brachten koning Willem-Alexander en koningin Máxima een staatsbezoek aan China. Tijdens dit bezoek werden de reuzenpanda's symbolisch geschonken. In eerste instantie was er sprake van dat de panda's in het najaar van 2016 zouden arriveren. Ouwehands Dierenpark begon met de bouw van een prachtig project, Pandasia. De verzorgers gingen een maand op 'stage' in China; het verblijf werd in traditionele stijl gebouwd en daarvoor kwamen er Chinese bouwvakkers naar Rhenen. Eind september bleek dat het langer zou gaan duren; uiteindelijk kwam de Chinese deligatie op 10 januari 2017 voor de inspectie van het verblijf. Het werd goedgekeurd, al moesten er nog wat aanpassingen gedaan worden. Het Panda Journaal werd van 7 tot 11 april uitgezonden en is echt een aanrader als je meer te weten wilt komen over die mooie dieren!

Het mannetje heet dus Xing Ya, wat 'Elegante Ster' betekent. Hij werd geboren op 05/08/2013, heeft een tweelingzusje, Xing An (samen maakt dat Ya'an, de naam van een stad) en zijn moeder is Zhuang Mei (2008). Schijnbaar verstootte zij beide welpjes en zijn ze met behulp van andere pandamoeders toch groot gekomen. Het vrouwtje draagt de naam Wu Wen ('Krachtige Wolk') en werd geboren op 11/08/2013 om 01:46 uur in een semi-natuurlijk verblijf. Haar moeder Gong Zhu was bijna 15 jaar en had al 9 andere jongen groot gebracht.
De voortplanting bij de panda gaat in het wild lastig, ook in de speciale fokcentrums in China is het nog een hele kunst. Het vrouwtje is namelijk maar 1 tot 3 dagen per jaar vruchtbaar. Reuzenpanda's zijn bij de geboorte echt heel erg klein (moeder is bijna 1000 keer groter) en kwetsbaar. Ze zijn roze, doof, blind en wegen maar rond de 100 gram..  Ze groeien wel snel. Pas na 2 maanden (als het welpje 20x zwaarder is als bij de geboorte)gaan de oogjes open; met 4 maanden kan het jong zelf lopen. De jonge panda blijft zo'n anderhalf jaar bij de moeder in het wild. In de fokcentrums zijn er manieren gevonden om meer panda's te produceren.. Zo kan een moeder nooit alleen een tweeling groot krijgen. Daarom worden de jongen om de beurt weg gehaald en in een couveuse gelegd, en met de fles gevoed. Ook halen ze de welpen al na een halfjaar weg zodat het vrouwtje eerder opnieuw gedekt kan worden. Verder wordt na een natuurlijke bevruchting dit ook nog kunstmatig gedaan, zodat er veel kans is op tweelingen.
Aan reuzenpanda's in gevangenschap is nu geen gebrek meer, maar er wordt ook gewerkt aan uitzetten in het wild. In onderstaande video is te zien hoe panda-verzorgers speciale 'pandapakken' dragen zodat de dieren niet gewend raken aan mensen. Wu Wen en Xing Ya hebben de belangrijke taak van 'ambassadeurs voor de panda in het wild'. Jarenlang heeft de reuzenpanda op het randje van uitsterven gestaan ('Kritiek bedreigd' op de Rode Lijst.) Maar in 2016 veranderde dat; ze hebben nu de status 'kwetsbaar.' Ouwehands Dierenpark werkt samen met het WNF (lees HIER meer) om de reuzenpanda in het wild te beschermen.
'Bamboe-eter', dat is de betekenis van het woord 'panda', en een panda dan ook hoofdzakelijk bamboe. Ze hebben wel allemaal hun eigen voorkeur; die steeds wisselt. In de eerste week lustte Wu Wen graag de steel en at Xing Ya het liefst de grote donkere bladeren. Bij de Nederlandse kweker zijn 25 soorten bamboe te krijgen; samen eten Wu Wen & Xing Ya 500 kilo in de week (wat 'bescheiden' is). Als aanvulling op de bamboe is er pandabrood (favoriet bij Xing Ya), appels en winterpeen (waar Wu Wen voorkeur voor heeft). Er is ook een duidelijk verschil in karakter, volgens de verzorgers gedraagt Xing Ya zich 'macho en heel actief'. Wu Wen is daarentegen 'rustig, maar heeft wel een eigen wil.' (Info via Ouwehand.nl.) 

Er is nog zoveel meer te vertellen over reuzenpanda's, maar daar komt vast nog wel de gelegenheid voor. Hierbij nog het filmpje van mijn eerste bezoeken aan Pandasia:


6 opmerkingen:

 1. Hoi Jenny,
  Wat leuk om ze zo te zien. Dat moet fantastisch zijn geweest om ze in het echt te zien. Prachtige foto's heb je gemaakt. Leuk hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat heb ik genoten van deze blog. Wat een leuke beestjes xd

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een mooie log. Prachtige foto's en wat veel informatie. Super!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Werkelijk genieten! Wat leuk dat je de panda's al ontmoet hebt! Wat een prachtige foto's heb je weer kunnen maken! En wat een hilarische pakken zeg, om die panda's te laten wennen aan het wild. Maar wel goed dat dat gedaan wordt. Nu maar hopen dat de mensen niet op panda's gaan jagen! Ik ben al heel benieuwd naar je volgende ''panda-verhaal'' ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Het is natuurlijk ook geweldig om in je dierentuin 2 panda's te hebben.
  ik heb ze zelf nog niet gezien maar dat gaat er zeer zeker nog een keer van komen hoor.
  Heel mooi zoals je ze hier laat zien en zo fijn dat ik daar dan ook van kan mee genieten :-)
  Veel groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen

Hoe verder?

Het blijft zo lastig. Ik weet gewoon niet hoe ik verder wil met mijn blog. Maar eigenlijk ook niet hoe ik het nou moet doen met mijn foto...