Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

dinsdag 12 juni 2012

Triest olifantennieuws.

Enkele weken geleden was ik heel blij dat eindelijk het langverwachte kalfje (ze was ongeveer 22 maanden lang drachtig) van olifant Htoo Khin Aye geboren was! Op 22 mei werd hij iets voor 9:00 geboren in de olifantenstal. Vanwege het mooie weer mocht het kleintje meteen mee naar buiten. Het was dan wel wéér een stiertje, iedereen was heel blij dat hij gezond en wel geboren was! Op 28 mei ben ik op kraambezoek geweest en vanmorgen werd ik wakker met heel vervelend nieuws.. Zowel moeder Htoo Khin Aye als zoontje Thura zijn gisterenavond, 11 juni, dood gegaan.
Het olifantje had dus de naam Thura gekregen, Birmaans voor 'zon.' Dat verwees naar het warme voorjaarsweer van die week. Thura mocht meteen met de kudde mee naar buiten, waar hij heel goed beschermd werd door zijn moeder en grote zus Swe Zin. Zij heeft zowel de zelfde moeder als vader. De grote broer van Thura is de twee jarige Einga-Tha. Hij mocht zelfs af en toe nog bij Htoo Khin Aye drinken, dan stond er aan elke kant een olifantje!! Swe Zin hielp haar babybroertje drinken door zijn slurfje omhoog te houden.
Htoo Khin Aye is geboren op 1 april 1981 in Myanmar. Ze woont sinds 27 juni 1988 in Emmen, haar naam betekent: "Vriendelijke Vrouw." Htoo Khin Aye was de allereerste olifant die voor een nakomeling zorgde in Dierenpark Emmen. Ze kreeg een dochter, op 1 maart 1992 werd Mingalar Oo geboren ('Op Goed Geluk'.) Ze was het lievelingsvrouwtje van de bul, Naing Thein zorgde in 1994, 1999 en 2005 voor nog drie telgen bij Htoo Khin Aye. Het nieuwe mannetje, Radza, is de vader van haar jongste drie kinderen.
Swe Zin ("Geweldig!")  werd in 2007 geboren en zij is de enige dochter van Radza die hij in Emmen verwekt heeft. Daarna volgde zoontje Einga Tha in 2010 en dit jaar dus Thura. Het was voor het eerst dat Htoo Khin Aye van haar volgorde af week: dochter, zoon, dochter, zoon werd nu zoon, zoon. Maar helaas was het geluk van korte duur. De oudste dochters van Htoo Khin Aye hebben zelf ook zonen, de jongste is Swe Myarr (2011.) De kudde bestond uit 13 olifanten en pubertje Anandá die apart stond. Htoo Khin Aye maakte een zieke indruk en werd met haar zoontje Thura apart gezet. Helaas is zij gevallen, boven op de kleine. Hij had het er goed van afgebracht, maar zijn moeder was dood. Omdat ook Thura verzwakt was heeft de dierentuin de moeilijke beslissing genomen hem te laten inslapen. Wat een treurige gebeurtenis.. Ik vind het heel erg!

9 opmerkingen:

 1. Mooie foto's! Leuke collages!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Toen ik het van de week bij het nieuws hoorde kreeg ik een brok in mn keel. Wat een vreselijk triest nieuws! Zo erg! Mooie foto's van de olifanten..

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ah echt geen leuk nieuws, je hebt wel leuke collage's gemaakt!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. jammer!erg ook.. Maar tog leuk da we hem gezien hebbe!!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jenny,
  Wat een vervelend nieuws. Maar ja, wij kunnen er helaas niets aan doen.
  Overigens wel mooie foto's die je hier laat zien.
  Ik was vorige week in Blijdorp en zag dat daar een Zebra op punt van bevallen stond, de vliezen waren al gebroken. Ik heb daar bijna de hele middag met mijn camera staan wachten. Maar uiteindelijk hebben de verzorgers haar naar binnen gehaald. Tot op heden weet ik niet hoe het nu afgelopen is en of de bevaling goed is verlopen. Ben benieuwd?!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Agh wat zielig!
  Mooie foto's van de olifanten!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. erg dat dat olifantje dood is gegaan.. maar wel leuke fotos hoor!!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Het is inderdaad erg zielig, vooral omdat die ene nog zo jong was. Verder zijn het wel leuke en lieve foto's!

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...