Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

zaterdag 30 april 2016

IJsbeertjes Nick & Simon.

Ze zijn ongetwijfeld inmiddels al een stuk groter geworden, maar juist als ze nog maar zo kort buiten zijn, vertederen jonge ijsbeertjes enorm! Omdat ik niet makkelijk in Dierenrijk komen kan, moet ik het voorlopig doen met het bezoek van 2 maart 2016. Gelukkig hadden we superveel geluk en zagen we zelfs de eerste kennismaking van het pluizige tweetal met water!

IJsbeer Frimas leek erg te genieten van het zonnetje. Nu heeft ze die natuurlijk ook een lange tijd moeten missen. Maanden lag ze in het kraamhol (al voor de geboorte van de jongen, die op 22 november 2015 ter wereld kwamen). Pas op 25 februari 2016 kwam ze weer buiten.
Frimas is inmiddels een ervaren moeder. Op 16 november 2012 schonk ze ook het leven aan 2 jongen. Een mannetje, Pixel, en een vrouwtje, Noordje. De laatste woont nog in Nederland, in Wildlands Adventure Zoo Emmen. Samen met nog 2 jonge ijsbeerdames, Lale en Nela.
Toen we de ijsbeertjes voor het eerst zagen waren ze zo'n 14 weken oud. Ze waren toen bijna een week buiten. Bij hun geboorte wogen ze ongeveer 400 gram; ze waren echt ontzettend klein en totaal hulpeloos. Dankzij de moedermelk groeiden ze op tot flinke pluizenbollen.
 Frimas is vermoedelijk in 2002 in de wildernis van Canada geboren. Zij en haar zusje zijn als weesbeertjes in september 2003 opgevangen. Van april 2004 tot mei 2011 heeft Frimas in de Zoo Sauvage de St-Félicien gewoond, daarna vond er een belangrijke ruil plaats.  IJsbeer Jelle (geboren in Ouwehands Dierenpark Rhenen) ging naar Canada, Frimas kwam naar Nederland. Samen met Henk, de broer van Jelle, vormt Frimas een succesvol fokstel. (Jelle en de zus van Frimas hebben geen nakomelingen gekregen; daarom is Jelle inmiddels naar een andere dierentuin vertrokken.)
Tot nu toe had ik nog geen ijsbeertweeling meegemaakt die uit 2 broertjes bestaat. In Dierenrijk wordt er voordat de jongen naar buiten gaan door de dierenarts naar het geslacht gekeken. Dat gebeurd niet in Ouwehands Dierenpark en Diergaarde Blijdorp, waardoor het vaak langer duurt voor het geslacht bekend is. Daar kijken ze naar hoe ze plassen (vaak is het ook te zien aan gedrag, na een tijdje aan verschil in formaat) en als ze voor het raam komen zwemmen kan er gekeken worden of de vermoedens juist zijn.
Op dit moment is de stand van deze winter, over de hele wereld heen: 5 vrouwtjes, 5 mannetjes, 1 nog onbekend. Er zijn meer jongen geboren die het helaas niet gered hebben. Zo hebben ook Sesi & Vicks (oude bekenden, in 2010 in Nederland geboren) voor het eerst voor nageslacht gezorgd. Het ene kleintje is doodgeboren, het andere ging dood na enkele uur.  Sesi is nog heel jong, het geeft hoop dat het in de toekomst wel gaat lukken in Mulhouse (Frankrijk).

 Alleen ijsbeertje Vicks ging destijds ook meteen te water toen ik hem voor de eerste keer zag. Waarschijnlijk heeft het met de leeftijd te maken, Vicks was ook wat ouder (geboren 6/12/2010, gezien 18/03/2011, ruim 14 weken ook). Hij werd er uitgeholpen door zijn moeder Olinka. Dit tweetal kon er makkelijk zelf in en uit omdat het ondiep is aan de rand.
Het leuke aan zo'n waterbad is natuurlijk dat de kleintjes daarna weer prachtig wit zijn. Ze spetterden er lustig op los, kijk maar.
Na een poosje in het water spelen was het tijd om weer wat vies te worden. Ook hadden de beertjes trek gekregen en gingen lekker bij moeder Frimas drinken.
Er is een namenwedstrijd gehouden voor de ijsbeertweeling en er waren ongeveer 1000 opties. En wel 8 inzendingen met dezelfde suggestie.. Nick & Simon. Ook ik denk dan meteen aan het bekende zangduo uit Volendam. Mijn eerste reactie was niet heel positief, ik had graag iets origineels en 'verfrissends' gezien.
Het (leuke) geboortekaartje van Dierenrijk.
 Dierenrijk heeft 8 gezinnen blij gemaakt met een jaarkaart. Ze hadden allemaal een andere motivatie om de namen in te sturen.  Uit de verklaring die Dierenrijk gaf op Facebook: " Uiteindelijk is er door Dierenrijk dus gekozen voor ‘Nick en Simon’. Dit vanwege het feit dat deze stoere namen goed aansluiten bij de naam van vader Henk én zeker ook de link naar één van de meest succesvolle Nederlandse zangduo’s aller tijden."
Inmiddels ben ik er aan gewend en ach, als de beestjes maar een naam hebben. Ze zijn er zeker niet minder leuk door! IJsbeertjes Nick & Simon wonen in Dierenrijk te Nuenen, een aanrader, alleen niet als je met het OV gaat. Onderstaande collage was ik nog vergeten:

9 opmerkingen:

 1. Hoi Jenny,
  Wat ontzettend leuk al deze foto's!! Ze geweldig om deze kleine ijsbeertjes te zien. Ik vind dat echt super. Vooral dat speelse gedrag is komisch om te zien. Super!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is weer een gezellige log! Ook hele leuke foto's!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een lieve foto's zijn het weer! Nog bedankt voor je reactie op koninklijke foto's! Doordat ik voor mijn examen zit, is het helaas nog niet gelukt om op royaltykids te bloggen (en ik loop nu toch wel heel erg achter..)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jenny,
  ik zag je reactie bij Marco en was even nieuwsgierig naar jou blog. Geweldig wat je hier laat zien aan foto's van de ijsbeer en ijsbeertjes. Prachtig om te zien en de nodige ohhhh's en ahhhh's kwamen hier dan ook voorbij.

  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. schattige en geweldige mooie foto's

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Lieve foto's! Wat een schatjes! Ik ben zelf niet zo weg van de namen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Oh wat schattig! Aftellen tot de nieuwe tweeling en dus zusjes/broertjes van nicky en simone buiten komen!! <3

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...