Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

donderdag 11 juli 2013

Tijdelijk terug in Nederland..

'Oude bekenden' Vicks en Sesi !

Ineens was er opmerkelijk nieuws van uit het Orsa Berenpark waar de uit Nederland afkomstige ijsberen Vicks en Sesi sinds oktober 2012 woonden. Op 2 mei stond er op hun Facebook pagina: 'Today the polar bears Sesi and Vicks will move back to netherlands. We hope that they have had a pleasent winter in Orsa and wish them a good journey home!' Wij wisten van niets en het was dus een grote verrassing.. Eerst vond ik het vooral sneu voor de beide ijsberen, dat ze uit elkaar gehaald werden, weer moesten verhuizen en dan later dit jaar nog eens. Nu ze eenmaal gewend zijn geniet ik maar van de extra tijd dat Sesi en Vicks hier te bewonderen zijn..
Vicks heeft het best een poosje moeilijk gehad, hij was onrustig en liep de hele tijd heen en weer. Typisch ijsberen dus, maar dat deed hij voor zijn verhuizing nooit! In Zweden had het tweetal echter een zee van ruimte, hier in Nederland weliswaar een mooi verblijf, maar toch lang zo groot niet. Verder zitten zijn vader Eric en moeder Olinka in het verblijf naast Vicks, hij kan hen zien, ruiken en horen, maar ze kunnen niet bij elkaar.
Vicks is namelijk volwassen genoeg om alleen te leven. Hij is nog niet volgroeid, pas met 4 jaar helemaal volwassen, maar in het wild blijven de jongen ook maar 2 tot 3 jaar bij de moeder. Dat is dus wel langer als dat een ijsbeer in de dierentuin bij de moeder blijft. Eric en Olinka zitten nu in eén verblijf. Eigenlijk is dat ook niet natuurlijk, de paartijd is van maart tot juni; het is inmiddels juli. Maar zolang dat dit goed gaat is het natuurlijk mooi, anders zou er steeds gewisseld moeten worden.
Het is goed mogelijk dat Olinka deze winter weer voor jongen zorgt. De paringen zijn al achter de rug, maar de ijsbeer heeft een verlengde draagtijd. Pas in oktober of november gaat de embryo zich ontwikkelen, als de moeder ijsbeer in winterrust gaat. Het is nu al wel te merken dat Olinka meer gaat wegen, zodat ze genoeg reserves heeft om in winterrust te gaan en voor eén of meer jongen te zorgen. Eric & Olinka leven eigenlijk 'naast' elkaar. In het begin waren ze dichtbij elkaar te vinden en gingen ze samen het water in, nu om de beurt. Eric is gelukkig helemaal de oude na zijn ziekte afgelopen winter. En Vicks is speels als vanouds, hij speelt graag in het water en zoekt de mensen op voor de ramen..
Vicks werd geboren op 6 december 2010. Via een webcam konden zijn ontwikkelingen gevolgd worden, bij de geboorte woog hij maar 600 gram en was totaal hulpeloos. Maar hij dronk veel bij zijn moeder en groeide, zijn oogjes gingen open en hij leerde lopen. Op 17 maart 2011 mochten moeder Olinka en Vicks voor het eerst naar buiten. Vicks vond het geweldig en maakte direct kennis met het 'zwembad.' De daaropvolgende maanden stonden in het teken van eindeloos spelen, stoeien en groeien.. De jonge ijsbeer werd de lieveling van veel bezoekers! Op 22 oktober 2012 vertrok Vicks, inmiddels bijna net zo groot als zijn moeder, naar Zweden..
Vicks werd in Zweden gezelschap gehouden door een jong vrouwtje, Sesi. De twee konden het goed met elkaar vinden! Sesi was een stuk kleiner als Vicks; maar als het er op aan kwam was zij hem zeker de baas.. Hij aapte haar in alles na en regelmatig kaapte Sesi het eten voor z'n neus weg! Sesi is wel wat gewend met andere ijsberen. Zij leefde met haar tweelingbroer Siku en moeder Freedom, oma Huggies en halfbroertje Luca en halfzusje Lynn in Ouwehands Dierenpark in Rhenen. Daar is ze nu, na een verblijf van een halfjaar in Orsa Berenpark in Zweden, weer terug.
Net als Vicks heeft Sesi een flinke groei door gemaakt, ze is echt een prachtige ijsbeer geworden. Allebei de ijsberen kwamen hagelwit terug vanuit de Zweedse sneeuw.. en ze zijn nog steeds witter dan hun Nederlandse soortgenoten! Op bovenstaande collage is linksboven Sesi's moeder Freedom te zien. Freedom wil niets meer van haar dochter weten; ze vindt dat het tijd is om zelfstandig te worden. Maar Sesi hoeft niet elke dag alleen te zijn.. haar oma Huggies en Luca en Lynn vinden het wél goed als zij bij hen in het verblijf is.
Sesi speelt nu regelmatig met de jongere tweeling, Lynn en Luca, mee. Ik zag haar in het water op haar rug drijven; van een boomstam af duiken en met Luca stoeien. Haar tweelingbroer Siku is al op zijn definitieve bestemming in Zoo La Fleche in Frankrijk, het gaat goed met hem. (Inmiddels heet hij Taiko.) Sesi en Vicks zullen naar verwachting later dit jaar ook naar Frankrijk gaan, naar de dierentuin van Mulhouse is de bedoeling. Daar wordt een nieuw verblijf gebouwd en de werkzaamheden hadden vertraging opgelopen. Vandaar dat Sesi en Vicks nu tijdelijk elders ondergebracht moesten worden!
 
Foto's van Vicks en Sesi in de bovenste collage, met dank aan Stefan Timmermans, verzorger van o.a. de ijsberen in Diergaarde Blijdorp en Kola Productions.
Lees alles over het afscheid van de ijsberen en hun verblijf in Zweden: HIER en HIER

6 opmerkingen:

  1. Wat een leuke ijsberen log!! Als ik het goed begrijp kan ik ze ook opzoeken in NL? Toch maar naar de dierentuin in de vakantie dan;)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat een prachtige log heb je er weer van gemaakt!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wat een lieve foto's! Leuk dat je er verslag van doet! En natuurlijk voor fans als jij super leuk dat ze tijdelijk terug in Nederland zijn!

    BeantwoordenVerwijderen

Riesje 4 jaar.

 We gaan het jaar door met poes Riesje, te beginnen met deze foto uit mei 2017. Riesje is bij ons geboren op 24/04/2014. Ze is de dochter ...