Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

vrijdag 31 oktober 2014

Netgiraffen in Diergaarde Blijdorp (1)


Het is iets heel bijzonders wat giraffen met mij doen. Een poosje naar deze gracieuze, statige dieren kijken geeft me altijd rust. Ze staan vaak vredig bij elkaar te eten. Als ze je aankijken met hun prachtige ogen met de kenmerkende wimpers, dan ben je verkocht. In de dierentuin waar ik het meest kom, Diergaarde Blijdorp, zijn de afgelopen maand weer twee girafjes geboren. Dit bracht me erbij om een mooie blog over hen te maken. Ik heb me in de afgelopen jaren verdiept in de giraffen-groep van Rotterdam en kan ze inmiddels zo goed als allemaal uit elkaar houden. Blijdorp houdt 1 van de 9 giraffen ondersoorten, de netgiraffe. In Nederland heeft ook Artis in Amsterdam een fokgroep van deze giraffen en er wonen nog 2 netgiraffen in de mannengroep van Dierenpark Amersfoort.Het eerste jonge girafje dat ik in Diergaarde Blijdorp heb zien opgroeien is  het vrouwtje Doris. Op de collage is zij rechtsonder in beeld. Doris werd geboren op 3 april 2010, de foto is gemaakt op 30 april. Ze is het eerste girafje wat in het nieuwe verblijf ter wereld kwam. Officieel het Savannehuis genaamd, maar door mij - en anderen-  'de Ui' genoemd. Het tweede girafje wat ik meemaakte was het mannetje Jani. Hij is op de foto (rechtsboven) nog maar nauwelijks een dag op de wereld! Kimberley volgde in het zelfde jaar op 6 september, zij was op de foto (linksboven) een dag of 11 oud. Jani & Kimberley trokken naar elkaar toe en op 1 oktober maakte ik de foto rechtsonder van de twee laatste nazaten van giraffeman Fehari (Fahari). Hij vertrok namelijk op 18 oktober naar de Olmense Zoo in België, waar hij helaas nog maar enkele maanden heeft geleefd.

Het was nu aan Banio om voor nageslacht te gaan zorgen. Als bijna tweejarig mannetje kwam hij in de zomer van 2009 vanuit Tsjechië naar Rotterdam. Hij moest dus nog behoorlijk groeien en pas na een jaar of 2 begon hij Fehari uit te dagen en volgden er 'nekgevechten'.  Banio heeft na het vertrek van de grote fokman al snel de vrouwen weten te veroveren en zo volgde er in het voorjaar van 2013 een geboortegolf: dochters Chloë (19 maart) en Vera (28 mei) & zonen Fabian (8 april) en Tijn (19 april) kwamen ter wereld. Het enige probleem voor Banio was dat er toen geen vruchtbare dames meer over waren om mee te paren! In deze blog komen eerst de girafjes Chloë en Tijn aan de orde, op bovenstaande foto's zijn ze allebei nog maar pas op de wereld..

Giraffe Marianne.Ze is zelf op 30 augustus 2002 in Rotterdam geboren als dochter van Josike en Mark. Giraffe Marianne, vernoemd naar een van de dierenartsen van de Diergaarde. Met een jaar of 3 is een giraf volwassen en de draagtijd bedraagt ongeveer 15 maanden.. dus op 17 november 2006 werd Marianne voor het eerst moeder. Ze kreeg een levenslustige dochter, Esta en alles ging goed. Maar toen haar tweede dochter Cristel geboren werd liet Marianne haar niet of nauwelijks drinken en daardoor verzwakte Cristel enorm. Gelukkig konden de verzorgers opgelucht ademhalen nadat bleek dat alles goed ging met Marianne's derde dochter, Doris. Rond de vierde telg, Kimberley, waren wat zorgen vanwege een navelontsteking, maar het girafje dronk prima. In maart 2013 volgde een vijfde dochter, Chloë die ook perfect groot gebracht werd door Marianne. En op 23 oktober 2014 heeft Marianne een zoon gekregen met de klinkende naam 'Jimbo.' (Esta staat niet genoemd in de collage omdat ik haar nooit heb meegemaakt.)

Giraffe Cristel.


Op 26 juli 2008 werd giraffe Cristel geboren, als dochter van Fehari en Marianne. Helaas ging het niet goed met haar, ze was zo slap als een vaatdoek. Een infuus pepte haar wat op en omdat bleek dat haar moeder haar niet liet drinken probeerden de verzorgers haar bij te voeden met de fles. Dat hielp Cristel in de benen zodat ze zelf op zoek kon gaan naar melk.. Die vond ze bij Tipsy, een wat oudere giraffe, die zelf een jong (Marco) had rondlopen van 2 jaar oud. Een girafje drinkt ongeveer 6 tot 12 maanden bij zijn moeder, maar vaak proberen ze ook als ze wat ouder zijn nog mee te 'snoepen'. Tipsy vond het prima als Cristel langs kwam voor een melkbeurt en na een maand was ze dan ook al 7 kilo aangekomen. Moeder Marianne keek nauwelijks naar haar dochter om. Toch heeft Cristel zelf een prima start gemaakt als moeder. In april 2013 kreeg ze haar zoon Tijn en inmiddels heeft ze op 9 oktober 2014 een dochter gekregen, Zoë.

Giraffe Chloë.

 Chloë is de oudste dochter van Banio en dus het vijfde kind van Marianne. Zij werd geboren op 19 maart 2013 na maanden wachten op een geboorte bij de giraffen. Nog geen maand na dat Chloë ter wereld kwam mocht zij een halfbroertje verwelkomen, Fabian. Zo kon het tweetal samen het buitenverblijf gaan verkennen! Chloë vond dat best spannend en het duurde even voor zij zich rustig genoeg voelde om buiten bij haar moeder te drinken. In de weken die volgden kwamen er nog 2 andere speelkameraadjes bij en zo konden zij met elkaar opgroeien. Chloë zocht altijd wel gezelschap bij haar halfbroers en halfzusje. Ze groeide uit tot een prachtige jonge giraffe-dame en is op 8 september verhuisd naar de Zoo van Beauval in Frankrijk. (Ik zag Chloë voor het eerst op 25 maart 2013 en voor het laatst op 6 september 2014.)

Giraffe Tijn.

 Tijn is de naam van het eerste kind van giraffe Cristel, voor vader Banio is hij de derde telg. Op 19 april 2013 werd dit krachtige girafje geboren. Hij moest nog een tijdje apart staan met zijn moeder, zoals gebruikelijk na de geboorte van een girafje. Zodat het zeker was dat de band tussen moeder en kind goed zat en hij zelf de melk binnen kreeg. Tijn groeide er prima op en al snel mocht hij ook de buitenwereld verkennen en natuurlijk kennismaken met zijn halfzus Chlöe en halfbroer Fabian. Na anderhalve maand kwam daar nog halfzusje Vera bij. Tijn's ene hoorntje stond wat scheef en daardoor was hij een tijd prima te herkennen. En natuurlijk was zijn vlekkenpatroon ook weer anders als die van de andere jonge girafjes. Ook Tijn is verhuisd op 8 september, naar een dierentuin in Israël, waar hij inmiddels redelijk goed is opgenomen in de groep. (Ik zag Tijn voor het eerst op 22 april 2013 en voor het laatst op 6 september 2014.)

Girafje Zoë.


Al maanden geleden was ik er van op de hoogte dat er in het najaar zeker wel weer een of meer girafjes op komst waren in de Blijdorper groep. En naarmate de zomer vorderde verschenen er steeds rondere buiken en ook waren er 'uiers' zichtbaar. Welke giraffe zou als eerste moeder worden? Het werd Cristel.  Ze zette op 9 oktober en schitterende dochter op de wereld, de derde voor Banio: Zoë. Het ging zo goed met het girafje dat er meteen dezelfde dag al 'kraambezoek' langs mocht komen. Ik moest iets langer wachten, maar op 14 oktober kon ik gaan kijken en dat hield ik een hele poos vol. Wat is het toch prachtig, zo'n pasgeboren girafje. Ik was ook getuige van een liefdevol moment tussen haar ouders. Het maakte Banio (bovenste collage, linksboven) helemaal niet oud dat Cristel (bovenste collage linksonder) nog apart stond. Hij stak zijn lange nek gewoon door het grote gat in het hek heen om haar te knuffelen (foto in de bovenste collage rechtsonder)..

Girafje Jimbo.

Zelf had ik eigenlijk gedacht dat Marianne de eerste zou zijn die weer een jong ter wereld zou brengen. Maar Marianne werd de tweede in de rij, op 23 oktober schonk zij het leven aan haar zesde kind en dit keer een zoon! Voor Banio is het eveneens zijn zesde nakomeling (zijn derde zoon).Het girafje werd vernoemd naar een verzorger, Jimbo klinkt net zo stoer als hoe het mannetje rond stapt in het binnenverblijf. Overigens duurde het een hele tijd voor ik hem zag staan, maar moeder Marianne moedigde hem aan in de benen te komen en daarna nam Jimbo eerst eens tijd voor 'de melkbar'. Dit girafje zag ik voor het eerst op 28 oktober, net als Zoë was hij 5 dagen oud. Toch was er een verschil: Jimbo's hoorntjes lagen nog schattig plat op zijn koppie. Marianne stond overdag apart, met haar dochter Cristel, kleindochter Zoë en zoon Jimbo. 

 Dit kwam doordat het weer niet zo goed was en de rest van de giraffen daarom ook de beschikking over het binnenverblijf moesten hebben. Aan het einde van de middag konden de deuren dicht en mochten alle giraffen bij elkaar. Zoë zocht haar halfbroertje Jimbo op en zo kon ik de eerste foto's van het tweetal maken. Nu is Zoë nog iets groter, maar dat zal Jimbo snel gaan inhalen. Zoë dartelde door de stal en keek nieuwsgierig omhoog naar waar de andere giraffen hooi vandaan haalden, daar kon ze echt niet bij.. Zoë's hoorntjes staan inmiddels fier overeind. Jimbo lag alles rustig te bekijken maar toen hij uiteindelijk wat ging rond lopen kwamen alle andere giraffen even aan hem snuffelen. Wat zijn het toch mooie dieren! Ik verheug me er op om dit tweetal te zien opgroeien en natuurlijk helemaal op de verdere babygirafjes die er nog geboren gaan worden..

8 opmerkingen:

 1. Wat een lieve log! Leuk dat er zoveel jonge giraffen te zien zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mooi overzicht, zochten we info ( google ) en vonden zo je blog.
  Leuk dat we zo alles over Blijdorps giraffen konden lezen.

  Frans

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Erg leuk dat u (jullie) via Google mijn blog gevonden heeft! Bedankt voor de reactie.

   Verwijderen
 3. O wat leuk! Ik zou willen dat ik ook in de buurt van een dierentuin woonde..

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wauw wat een leuke beestjes!!! Giraffen zijn gewoon het voorbeeld van evolutie! Laatst ben ik nog in een dierentuin geweest. Aapjes zijn leuk maar de savanne hokken zijn mooie beesten! Wisten jullie dat een giraffe evenveel nekwervels hebben als een mens?

  BeantwoordenVerwijderen
 5. met plezier gelezen; je hebt er een leuke blog van gemaakt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Jenny,
  Wat een fantastische opnames. Leuk hoe je ze zo bij elkaar hebt geplaatst. Ook ontzettend leuk en interessant om daar het verhaal van deze inmiddels grote giraffe familie bij te lezen. Wel knap dat je ze allemaal zo uit elkaar kunt houden met hun uiterlijk..hihi..!!
  Ik sta daar ook vaak te genieten van deze mooie dieren.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...