Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

maandag 15 augustus 2011

Dierennieuws Juni 2011

Apenheul.
Het begon op 31 mei: de doodshoofdaapjesbabyboom! Caz van 5 jaar werd voor het eerst moeder, van een heel zware baby. Zelf weegt ze namelijk zo'n 700 gram en de baby bij de geboorte.. ruim 100 gram! (Dus een vrouw van 70 kilo krijgt dan een baby van 10 kilo!) In juni zette de geboortegolf pas goed door, er kwamen er maar liefst 18 speelse Boliviaanse doodshoofdaapjes ter wereld.

Op 22 juni kwam er een bijzondere nieuwe bewoner in de Apenheul. De veertienjarige Bolombo (een mannetje) kwam in het kader van het fokprogramma, uit Keulen. Apenheul is de enige Nederlandse dierentuin met bonobo's in de collectie.
Op zondag 26 juni kreeg Nemsi, een gorillavrouwtje van bijna tien jaar, haar eerste baby. De vierde gorillababy van 2011! Moeder en kind waren meteen buiten te zien. Het geslacht kon nog niet bepaald worden omdat Nemsi haar baby dicht tegen zich aanhield.  Video
Het berberaapje van 4 weken oud kreeg eind juni de naam Mustafa mee. Op twitter werd daarbij gevoegd: "We zijn geinspireerd door de marokkaanse presentator van het Klokhuis." Helaas werd er op 28 juni groot alarm geslagen door stichting AAP voor de berberapen in het wild. Zij worden door stropers uit Marokko en Algerije gevangen en doorverkocht aan toeristen. Hoe schattig zo'n babyaapje ook lijkt, ze zijn absoluut niet geschikt als huisdier! Helaas is de berberaap ernstig bedreigd..

Artis.
Achtereenvolgens werden er in juni nog 3 algazellen geboren. Het eerste vrouwtje kwam op 1 juni ter wereld, daarna in de nacht van 15 juni een bokje en 's ochtends volgde nog een jong. De geboorte van het algazel-bokje van 29 mei was bijzonder te noemen, het kleintje belandde namelijk meteen na de bevalling in de sloot. Gelukkig zagen omstanders dit gebeuren en werd er meteen actie ondernomen. Algazellen zijn in het wild uitgestorven en daarom is iedere geboorte belangrijk om de soort te behouden.  Intussen zijn er wel weer wat van deze antilopen in omheinde gebieden uitgezet, om te proberen om de algazelle in de toekomst weer in het wild terug te brengen. Filmpje.
De pup van Bløp werd dus geboren op 7 juni. Later bleek de eerste nakomeling van haremhouder Fernandez een vrouwtje te zijn, zij kreeg de naam Faye. Zeeleeuw Carolien schonk het leven aan een gezonde zoon, Levy. Een bevalling van een zeeleeuw duurt slechts een halve minuut. De kleine zeeleeuwtjes leren zwemmen van de pups van vorig jaar, in dit geval Kai en Finn.

Op 18 juni werd eindelijk het langverwachte olifantje geboren! Thong Thai schonk het leven aan een gezonde dochter, Mumba. De bevalling duurde 48 uur en het gewicht van het olifantenmeisje werd geschat op 90 kilo. Yindee, halfzusje van Mumba, was ook aanwezig bij de geboorte. Zo kon zij vast leren hoe dat er aan toe gaat als zij later zelf een kalfje krijgt. Eerste beelden.

Alle foto's kunnen worden vergroot als je er even op klikt..
Mumba mocht op 20 juni voor het eerst eventjes naar buiten. Vanaf het moment dat de deur openging, begonnen Yindee en Thong Tai te trompetteren en te grommen. Thong Tai ging als eerste naar buiten, met Mumba tussen haar benen. Yindee volgde hen op de voet. Zelf heb ik de kleine olifant op 21 juni een bezoek gebracht.. het ging zo goed met Mumba dat ze extra lang buiten mocht spelen. Video

Beekse Bergen.
 Olifantenstier Calimero vierde op vaderdag zijn 33e verjaardag. De grootste Afrikaanse olifantenstier, (hij weegt zeven ton!) is zelf nog geen vader. Op zijn verjaardag kreeg hij natuurlijk ook een taart.. (De foto heb ik via Google gevonden.)
 Er werd in juni een begin gemaakt met het introduceren van het nieuwe leeuwenmannetje uit Frankrijk. De leeuwinnen mochten één voor één met hem kennis maken. Deze leeuw zat vanaf april apart van de groep. Laatste nieuws: de leeuw mag 's  morgens en 's avonds met de jonkies naar buiten, de oudere vrouwtjes tolereren hem nog niet.  
Op 27 juni werden er 2 rode panda's geboren. Op de foto rechts zijn ze één dag oud, voorlopig blijven de baby'tjes nog in het nestblok.

Blijdorp.
 Op 8 juni ontdekte ik opeens een miniatuur bosgiraffe in de stal, twee dagen later maakte Diergaarde Blijdorp bekend in haar nopjes te zijn met de geboorte van een okapi. Het lukte de verzorgers niet direct om het geslacht van deze spruit van Kamina en Kitabu (net 3 jaar, draagtijd 14 tot 15 maanden!) definitief vast te stellen. Men dacht eerst dat het om een jongedame ging, maar later bleek het toch een mannetje. Hij kreeg de naam Kheri. Video Jonge dieren

 De geboorte van het vicuñajong kreeg veel minder aandacht. Toch was dit de eerste keer dat er eentje in de Diergaarde ter wereld kwam. Zo'n kleintje weegt bij de geboorte zes kilo en wordt ongeveer 10 maanden gezoogd. In het wild is er een hoog sterftecijfer, zo'n 50% van de jongen overleeft het eerste jaar niet.. Hopelijk gaat het met de babyvicuña van Blijdorp wel goed!

Jong leven bij de zeeleeuwen! Op 11 juni schonk moeder Toos het leven aan een dochter, Loes genaamd, en op 24 juni volgde moeder Saar met zoon Steef. Tot dusver was het mannetje Billy de haremleider, nu hij echter een dagje ouder wordt ziet het er naar uit dat Nick het stokje over gaat nemen. Mogelijk is Steef zelfs al een nakomeling van hém.  Na enkele dagen binnen blijven achter de schermen, om de band tussen moeder en kind te versterken, mochten de kleintjes ook lekker bij de familiegroep.  Op de foto van Blijdorp is te zien dat Loes na met bewondering kijkt naar alle belangstellenden voor haar eerste zwemlessen..

Directeur Marc Damen en Marcel Kreuger (voorzitter van de vereniging Vrienden van Blijdorp) lieten de wasberen onder veel belangstelling los in hun nieuwe verblijf. De diertjes keken eerst de kat uit de boom, voordat de durfal van het stel voorzichtig tevoorschijn kwam! De groep bestaat in totaal uit vijf vrouwtjes en zes mannetjes, het zijn 'afdankertjes' van particulieren die door stichting AAP werden opgevangen. Ze hebben nu hun intrek genomen in een oude goudzoekershut nabij een nagebouwde mijningang in een Noord-Amerikaanse omgeving. Video

Burgers Zoo.
Op 16 juni zijn de 2 nieuwe tijgers aangekomen, zowel het mannetje en het vrouwtje. Het mannetje is 2 jaar en heet Aryo, hij is duidelijk te herkennen aan zijn brede kop. Het vrouwtje is 3 jaar en heet Jarum, zij komt uit Krefeld en hij uit Paignton.  Eerst had Burgers drie tijgerzusjes, (Hujan, Bayu en Deru) die geboren werden in 2006. Twee zusjes zijn naar Japan verhuisd en de derde, Hujan, zal naar Engeland gaan.  Omdat hun genen al oververtegenwoordigd waren mocht er met hen niet gefokt worden.

Dierenpark Amersfoort.
Na jaren van proberen is het Indische neushoorn Zimon vorig jaar augustus eindelijk gelukt om Saar te dekken! En.. ze is drachtig! Medio november wordt er een kleintje verwacht, de eerste neushoornbaby ooit in Amersfoort! Het is een belangrijke geboorte binnen het fokprogramma. In Nederland heeft alleen Diergaarde Blijdorp succesvol gefokt met Indische of ook wel pantserneushoorns. Dierverzorger Bas houdt een blog bij, lees hier : Alles over Neushoorn Saar

Dierenpark Emmen.
 Op 1 juni kwamen de drie leeuwen in alle vroegte aan in Emmen. Eerst werden de leeuwinnen Tia en Brandy opgehaald in Engeland en daarna is de vrachtauto naar Frankrijk gereden om Zulu op te halen. De tiende was de officiële opening van het leeuwenverblijf, alleen Zulu was toen voor het publiek te zien. Brandy en Tia lieten met veel gebrul en geblaas weten niets van hem te willen weten, maar al snel reageerden ze rustiger op elkaar. 23 juni mochten ze dan eindelijk tegelijk naar buiten. Zodra Zulu bij één van de leeuwinnen in de buurt kwam, was er een botsing met veel grommen, blazen en uithalen met de klauwen als resultaat. Na een aantal confrontaties hielden ze wat meer afstand van elkaar.   Uiteindelijk zullen de leeuwen naar elkaar toe groeien als sociale groep, met hopelijk welpjes als resultaat!  Aankomst Opening Slapen bij Leeuwen Samen Buiten

De olifanten hebben aan alle paniek rond de EHEC-bacterie een grote lading komkommers overgehouden. Zij konden zich dus te buiten gaan aan 1500 kilo van deze groente! De hele kudde smulde ervan en had binnen enkele dagen de hele partij naar binnen gewerkt.

Dierenrijk Europa.
Ook in Dierenrijk zijn er jonge dieren te bewonderen. De vier wolvenpups (6 weken) werden op 29 juni ontwormd en gechipt. Enkele dagen eerder begonnen ze aan hun ontdekkingstocht buiten het hol. Ook de poolvosjes (9 weken) kregen hun chip, naam en ontwormingspasta in hun bekje. De jonge dasjes waren op 11 juni aan de beurt, het dasje op de foto is ongeveer 11 weken oud en weegt 1 kilo.
Op 14 juni had deze brandgans nog dertien eieren op om te broeden, en drie kleine kuikentjes.. In totaal liepen er maar liefst al zestien bolletjes dons rond!
 25 juni was een regenachtige dag, maar de geboorte van deze dwerggeitjes bracht toch vrolijkheid! (Ook alle foto's in de drie collage's hierboven: Twitter Dierenrijk.)

Gaia Park.
1 juni was sowieso al een bijzondere dag voor het Gaiapark, maar de geboorte van een girafje maakte het nog specialer. Helaas heeft de dierenarts de babygiraffe een dag later laten inslapen, het beestje had haar heup uit de kom en dat kon helaas niet worden verholpen.

 Vanaf 1 juni waren eindelijk de langverwachte leeuwen te bewonderen.. de bezoekers konden het gloednieuwe verblijf bekijken. Ashrad is een zesjarige leeuw, afkomstig uit Beekse Bergen. De leeuwinnetjes zijn geboren op 6 april 2010 in Kopenhagen en dankzij een namenwedstrijd kregen zij de namen Kianga (Schoonheid of Zonneschijn) en Raya (Koningin).  Vanaf 28 juni mochten alledrie de leeuwen tegelijk in het buitenverblijf, vanwege het tropische Limburgse weer zochten ze de schaduw op.  Duitse Video
Op 8 juni kwamen er drie nieuwe stokstaartjes aan in Kerkrade. De twee mannetjes uit Burgers Zoo en het vrouwtje uit Keulen zullen een fokgroep gaan vormen.

 Op zondag (12/6) werd er onder toeziend oog van het publiek een bocharahert geboren. De kleine is een mannetje. Drie dagen later is er geboortegeluk bij de  Przewalskipaarden, er werd een merrie geboren. Dit veulentje is de derde van dit seizoen.

Er is 22 juni een nieuwe bongo man aangekomen. Hij komt uit Valencia.  De drie bongodames (moeder met twee dochters) die al in GaiaPark verbleven, zaten al 2 jaar zonder man..

Ouwehands Zoo.
Drie sneeuwuiltjes kwamen op 5 juni uit het ei gekropen.  De uilskuikens hebben een grijze donzige vacht, na ongeveer 2 maanden zijn ze uitgegroeid en in staat om voor zichzelf te zorgen.

In een week tijd werden er maar liefst zes damhertjes geboren, een heuse babyboom bij de damhertenroedel dus! De kleine bambi's kunnen lekker met elkaar spelen, en er zijn zelfs nog wat meer speelkameraadjes bij gekomen.
Beer Bruce, één van de bewoners van het Berenbos, is begin juni overleden.  Deze beer leidde er sinds december 2009 een mooi leventje, na een afschuwelijke tijd in een Spaans opvangcentrum. Daarvoor was hij een circusbeer. Stichting Alertis haalde hem naar Nederland. Hij bereikte de leeftijd van 28 jaar. Bruce was blind, maar kon zijn eten prima verdedigen. Hij was een vriendelijke beer, die veel van zwemmen en spelen hield. Aankomst Aangesterkt

 In de maand juni werden er nog twee jongen geboren bij de yaks. Zo'n kleintje heeft nog heel wat te groeien voor het volwassen zal zijn!

Op 29 juni vernam ik dat er duidelijk gekomen was over het geslacht van de ijsbeertweeling. IJsbeertje Siku is een jongen, ijsbeertje Sesi een meisje. Zij werden geboren op 25 november 2010, hun moeder is Freedom en hun vader heet Victor.

Planckendael.
Zowel op 2 juni als op 7 juni kwam er in Planckendael een gnoetje ter wereld. Het is goed voor de moeders om zich over een jong te kunnen ontfermen. De eerste blauwe gnoe werd er in 1976 geboren, Marcel en Maurice zijn alweer de nummers 30 en 31!

IJsbeernieuws.

 Het kleine ijsbeertje wat haar moeder kwijt raakte en in april gered werd, heeft in de Alaska Zoo de naam Qannik gekregen. Dit is Inuit voor 'Sneeuwvlokje.'  Het ijsbeermeisje kon niet in Alaska blijven. Haar verhuizing naar Louisville  (meer dan 6437 kilometers!) is een hele missie. Het werd dan ook zorgvuldig voorbereid en kreeg de naam 'Operation Snowflake.'  VIDEO: Qannik is er klaar voor!Op 28 juni is het dan zover, het ijsbeertje gaat de lucht in! Omringd door een hele ploeg mensen in haar kooi in de Boeing 747-400.. Qannick slaapt veel tijdens de vlucht en wordt getrakteerd op ijslollies . In Louisville mag de kleine ijsbeer als eerste van het vliegtuig af en in een busje rijden ze naar de Zoo, onderweg snuffelt ze wat. Als de deur van haar kist eindelijk open mag komt ze er meteen uit en gaat aan het onderzoeken. Na een maaltijd van een kom melk en kleine stukjes zalm rolt ze even door het hooi en valt daarna lekker in slaap. Operatie Snowflake is gelukt!  Operation Snowflake - van dag tot dag Video: Aankomst Qannik Alles over Qannik

IJsbeer Jelle heet in de Franstalige Zoo Sauvage Yellé. De uit Nederland afkomstige ijsbeer verbleef de hele maand juni in quarantine. Volgens bepaalde voorschriften in Canada moest er bloed bij hem worden afgenomen. Daarvoor moest Yellé onder narcose en gelukkig heeft hij dat goed doorstaan.

5 opmerkingen:

 1. Een babyboom in dierenland! Ze zijn stuk voor stuk zo lief!!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een werk joh. Zo'n mooie grote blog te schrijven en dan met al die schitterende collages er weer bij. Echt super!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zooo, wat een schitterende log! Heel leuk, al dat dierennieuws! En wat is die Calimero grappig met dat hooi op z'n kop! Geweldig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat hebben kleine dieren toch altijd een hoog schattig gehalte.. Dat is iets wat iedereen gemeen heeft.. DAt is het zelfde als met kleine kindjes

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Super leuke en uitgebreide log heb je gemaakt. Wij zijn gisteren naar de dierentuin in Osnabruck geweest, t'was echt leuk vooral om die foto's te zien haalt gelijk weer herinneringen op.

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...