Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

dinsdag 3 september 2013

Olifantje Nhi Linh..

 Op zaterdagochtend 10 augustus omstreeks 05.00 uur werd er in Diergaarde Blijdorp een olifantje geboren. Het kalfje is het eerste jong van Trong Nhi en de derde dochter voor vader Timber. De eerste dagen van het kleine olifantenmeisje waren anders dan het hoort.. Inmiddels maakt ze het heel goed, op 24 augustus werd haar naam bekend. Nhi Linh!

De olifantenkudde van de Diergaarde bestaat uit 3 volwassen vrouwtjes: Irma, Bangka en Trong Nhi & 2 jonge vrouwtjes, Faya en Nhi Linh. Daarnaast is er de bul, Timber. Irma, bijna 43 jaar, is de 'stammoeder' van de kudde van Blijdorp. Zij is de moeder van het eerste olifantje dat geboren werd in een Nederlandse dierentuin, Bernhardine (1984.) Daarna kreeg zij nog dochters Yasmin (1990), Indira (1995-1998) & Bangka (2000) en zoon Sibu (2004). In februari 2009 werd een dood kalf, eveneens een vrouwtje, in een 12 uur durende en risicovolle operatie, verwijderd. Het jong had al meer dan een jaar eerder geboren moeten worden. De weeën kwamen op gang na de geboorte van olifantje Tonya. Video Irma

Bangka is dus een dochter van Irma, op 28 november hoopt zij 13 jaar te worden. Op 20 juli 2010 werd haar eerste kalfje geboren, Faya. Trong Nhi en Bangka hebben dezelfde vader, Alexander, zij zijn dus halfzussen. Trong Nhi werd geboren op 13 mei 2003 om 11.30 uur. Haar moeder Douanita (ondekt door de douane in een schip als verwaarloosd en mager olifantje, van maximaal 2 jaar) kreeg eerder (in 2000) een doodgeboren jong, die ze slurf-op-mond-beademing gaf en zo probeerde leven in te blazen! De tweede bevalling liep wel vrij voorspoedig doordat de dierenarts snel heeft ingegrepen. Douanita kreeg een calciuminfuus, een hormooninjectie en massage van de bekkenbodem, daarna werd Trong Nhi geboren, in de groep. Alle olifanten begonnen opgewonden te tetteren en de gibbons lieten ook van zich horen!

In het persbericht staat te lezen: "Het is een klein maar dapper meisje. Binnen 3 minuten stond zij al overeind: voor Blijdorp is dit een recordtijd. Ze heeft ook al gedronken. De verzorgers noemen haar Trong Nhi naar een beroemde vrouwelijke leidster in de geschiedenis van Vietnam. Het is bekend dat zij, gezeten op de rug van een olifant, haar rijk inspecteerde."  Het gewicht van Trong Nhi wordt geschat op 60 kilo. Ze krijgt in juli een speelkameraadje van haar eigen leeftijd, Anak, de dochter van Yasmin. En natuurlijk heeft ze haar zorgzame halfzus, Bangka.. en in februari komt daar halfbroertje Sibu nog bij. Op 10 februari 2009 wordt na een probleemloze bevalling haar zusje Tonya geboren.
Geboorte Tonya

Daar moet Trong Nhi natuurlijk wel even aan wennen, maar al snel is ze de oppas van de  kleine Tonya. Ook de inmiddels drachtige Bangka neemt haar heel graag onder haar hoede. Na de geboorte van Faya breekt er een mooie tijd aan voor de kudde. Helaas onstaan er steeds vaker spanningen tussen Irma en Douanita. Omdat 'Donna' erg dominant is en regelmatig ruzie zoekt wordt ze uiteindelijk met dochter Tonya apart gezet. In april 2012 wordt bekendgemaakt dat het tweetal naar Praag zal gaan verhuizen. Douanita is opnieuw drachtig, dit keer van Timber en op 8 mei is het zover. Ieder in een aparte container maken Tonya en Douanita de reis naar Tsjechië, waar ze veilig aankomen. Laatste dag Donna & Tonya in Blijdorp Op transport
Op 11 februari 2013 wordt het eerste olifantje ooit in Praag geboren, een dochter voor Douanita en Timber. Uit een namenwedstrijd rolt de naam Sita. Ondertussen verwacht ook Trong Nhi een kleintje. Van Timber. Deze stier is een jonge man, geboren op (vrijdag) 13 februari 1998, zijn vader is Ramon, die enkele maanden later helaas bezweek aan een hersenbloeding. Zijn moeder Khaing Phyo Phyo woont tegenwoordig in Planckendael in België, met zijn halfzusjes May Tagu (2005) en Kai-Mook (2009). Timbers geboorte is er eentje om nooit te vergeten. De bevalling duurde bijna 50 uur en het jong lag levenloos op de grond. Omdat het zo moeizaam ging werd Phyp Phyo bijgestaan door de dierenarts. Toen de kleine er eenmaal was ontfermden de verzorgers zich over de moeder en hield de dierenarts zich met het olifantje bezig. Tot grote dankbaarheid van allemaal bleek het mannetje toch te ademen en zelfs gezond te zijn!
 Uit 2000 inzendingen van een namenwedstrijd werd de naam 'Timber' gekozen. In november 1999 verhuisden Timber, zijn moeder, zijn halfbroertje Maxim en diens moeder naar een Engelse Zoo. Na 3 jaar gingen de beide bulletjes naar een speciale jonge mannen groep in Sevilla (Spanje) waar ze  enorm de ruimte kregen! In 2007 keert Timber terug naar zijn geboortegrond, waar hij de nieuwe fokstier zal moeten worden. Hij kan het meteen erg goed kan vinden met Bangka.. dit resulteerde dus in een dochter, Faya. Het eerste olifantje dat buiten werd geboren in de Diergaarde én de eerste ter wereld met een vader én een moeder die in diezelfde dierentuin werden geboren en onverwant zijn. Als ook Trong Nhi oud genoeg is om gedekt te worden gebeurd dit uiteindelijk, als zij haar angst voor hem overwonnen heeft. Ze is uitgerekend eind augustus 2013. Video geboorte Faya Video voorbereidingen

Na een draagtijd van bijna 22 maanden is het dan zover. Trong Nhi's kalfje wordt geboren op 10 augustus in de vroege morgen, rond 05:00 uur. Net als haar halfzus Faya gebeurd dit in het buitenverblijf, waardoor zij (vanwege het zand) niet wegglijdt bij haar pogingen om te gaan staan. De komst van het babyolifantje is een verrassing, er waren de avond er voor geen tekenen dat het al zover was. De bevalling verliep heel voorspoedig en het olifantje staat al snel op eigen pootjes. Net na de geboorte ontfermt Bangka zich over het kleintje, zodat Trong Nhi bij kan komen. Dat is normaal. Het lukt Trong Nhi echter niet om haar jong daarna op te eisen, mogelijk heeft het er mee te maken dat zij de laagste in rang is. Doordat Bangka nog melk produceert voor haar eigen dochter neemt het kalf de eerste slokjes bij haar tante. Het pasgeboren olifantje blijkt ook een vrouwtje te zijn, ze weegt ongeveer 65 kilo en is daarmee een klein kalf. Video Geboorte Nhi Linh

"Verrek, daar loopt een jong olifantje!" Ondanks de webcams zijn er geen beelden van de geboorte, het is precies uit beeld gebeurd. Voor de verzorgers toch een verrassing dat er opeens een kleintje in de kudde liep! Zodra ik op internet las dat het olifantje geboren was ging ik natuurlijk ook kijken op de website via de webcams. Doordat ik die dag mijn verjaardag vierde was dat pas rond de middag. En al snel kwamen ze mooi langs lopen, het jongkie tussen de groten in. Echter begonnen al snel de zorgen.. Trong Nhi werd op afstand gehouden van haar eigen kleintje! De olifanten werden 's middags naar binnen gehaald, daar mochten de bezoekers wel komen kijken. Ook het eten leidde er niet toe dat Bangka de kleine vergat. Ze had zulke sterke moedergevoelens, vond het kleine olifantje zo leuk, die wilde ze niet meer kwijt!! Maar, was de melk van Bangka wel goed genoeg? Dat liet mij niet los.. ik was een beetje bang dat de baby het misschien niet zou halen..
 Dus zelfs op zondag keek ik even op internet of er nog nieuws was. Op de website van Blijdorp stond een bericht waar van ik nogal schrok. "Vanmorgen hebben de dierverzorgers nog een poging gedaan om moeder en dochter dichter bij elkaar te laten komen. Trong-Nhi en het kalf werden tijdelijk afgezonderd van de groep in de hoop dat het bij moeder zou gaan drinken. Trong-Nhi toonde echter geen enkele interesse in haar dochter en daarom is besloten de groep weer met elkaar te herenigen. De jongste telg uit de kudde haastte zich toen direct weer naar Bangka. Inmiddels ziet de volledige kudde olifanten het kalf als een jong van Bangka." Gelukkig kon een andere olifantenfan mij wat gerust stellen, zij had het kleine olifantje wél bij haar eigen moeder zien drinken. Trong Nhi bleef toen ook heel stil staan. Wel verloor zij nog veel bloed, dus mogelijk was ze gewoon nog te zwak om zelf voor haar kind te zorgen..

De volgende dag ging ik zelf op kraamvisite. Toen maakte ik alle 'binnen' foto's op de collage's in dit logje. Ik zag het kleine olifantje afwisselend bij tante Bangka en mama Trong Nhi lopen. Trong Nhi liep elke keer hard weg van haar dochtertje en die probeerde het tempo wel bij te houden, maar als ze dan weer eens helemaal alleen stond ging ze toch maar veilig bij tante staan. Faya was duidelijk een beetje jaloers en schopte af en toe naar haar halfzusje. Op een gegeven moment maakte het kleine olifantje een piepgeluidje omdat Faya heel wild deed. Toen kwam Trong Nhi toch eens even kijken of het wel goed ging met haar kind.. De kleine olifant dronk zowel bij haar tante als bij haar moeder. Terwijl Bangka heel zorgzaam voor haar was wilde Trong Nhi haar niet in de buurt hebben en liet dit duidelijk merken. Maar dit veranderde. Het babyfantje bleef steeds langer bij haar eigen moeder in de buurt. Opeens wilde Bangka haar niet meer om zich heen hebben en was zij degene die weg liep als het jong bij haar kwam.

 En, Trong Nhi bleef stil staan, deed zelfs haar poot wat omhoog zodat haar kleintje beter kon drinken. Dit was ontroerend mooi! De baby ontdekte dat deze melk veel lekkerder was.. Sindsdien gedraagt Trong Nhi zich nu als een echte olifantenmoeder, maar natuurlijk mag Bangka af en toe ook voor haar zorgen. Faya neemt haar kans waar als de kleine meid even alleen staat en moedert dan over haar. Op 13 augustus gaat de kudde voor het eerst het grote buitenperk op, even vindt het babyolifantje dit erg spannend. Maar veilig tussen haar familieleden in durft ze al snel op verkenning te gaan! De olifanten zijn nog maar net buiten als er een flinke regenbui los barst. Heeft ze daar ook maar meteen kennis mee gemaakt.. Die vrijdag (de 16e) heb ik haar voor het eerst buiten gezien. Eerst liep tante Bangka met de kleine naast zich, daarna maakte Trong Nhi allerlei rondjes (in snel tempo) met haar baby achter zich aan. Ze kon haar mama nauwelijks bijhouden.. Toen er zand werd gestrooid kreeg het olifantje ook een heleboel over zich heen, een zandfantje was het toen! Video Naar buiten!

Ook voor de naam van dit olifantje is er een namenwedstrijd. Uiteindelijk wordt op een speciaal kraamfeest bekend hoe het olifantje gaat heten: Nhi Linh. De reden volgens de winnaar: “We vonden het leuk om een stukje van de naam Trong Nhi mee te nemen en na wat zoeken zijn we op Nhi Linh gekomen. Nhi betekent klein en Linh betekent zachtaardige geest. Naar onze mening erg toepasselijk”. De olifanten kregen een reuze beschuit gemaakt van broden, stro en fruit, waarvan zij heerlijk hebben gesmuld. Behalve Nhi Linh, zij eet nog geen vast voedsel en houdt het bij moedermelk. Ze komt daar ongeveer een kilo per dag van aan, dus wordt snel groter! Daarom vind ik het heel fijn om haar vaak op te zoeken en haar zo te zien opgroeien.

Bronnen, o.a: Website Diergaarde Blijdorp, Vriendennieuws nr.1 en nr.2 van 1998, RTV Rijnmond.

8 opmerkingen:

 1. Wat een verhaal! Ik hoop maar dat moeder en kind het goed kunnen (blijven) vinden samen. Wat een schatje die Nhi Linh :)

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een lieve log!! Echt een schattig olifantje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Echt een leuke en gezellige log en dan zeker om te lezen. Ik kom je graag bezoeken, maar ik zet niet altijd een reactie, maar je hebt een leuke en interessante weblog. Ga zo door

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooi, uitgebreid, verhaal...met leuke/lieve bijpassende foto 's !

  BeantwoordenVerwijderen
 5. leuke log! enne een super schattig olifantje!!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Leuke uitgebereide log! Super leuke foto's en heel schattig olifantje!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een verhaal. Je hebt er ook weer een mooie log van gemaakt.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hoi Jenny,
  Ja hoor.., ook Jenny heeft die mooie aanwinst van Blijdorp alweer gezien!! Wat een prachtige foto's en zo leuk om te zien. Helemaal te gek!!
  Ik ben er pas ook geweest en toen liep ze buiten. Ik kon er wel uren naar blijven kijken, het is zo leuk om dat kleintje te zien. En dan al deze foto's met ook nog de uitleg erbij, dat is genieten hoor!!

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...