Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

vrijdag 13 oktober 2017

Kraambezoek bij olifantje Thabo.


Op 25 september, precies een halfjaar na de geboorte van zijn halfzus én tante Yunha, werd er weer een klein olifantje geboren in Dierenpark Amersfoort. Het lijkt eerst allemaal perfect te gaan, tot er alarm geslagen wordt: het gaat niet goed met drinken. Ik ben al onderweg naar de olifanten als ik het berichtje lees dat zij niet te zien zijn. Doordat ik steeds even check op mijn telefoon of er al nieuws is, laat ik die liggen in de trein! Als ik dat ontdek ben ik teveel van slag om nog naar andere dieren te gaan kijken en ga teleurgesteld naar huis. Gelukkig komt er aan enige spannende dagen een einde en kan ik op 6 oktober dan toch kennis gaan maken met de kleine Thabo.

Olifant Kina is een jonge moeder. Ze is zelf geboren op 10/11/2009, en dus nog geen 8 jaar. Bovendien is Kina wel 22 maanden drachtig geweest. Een olifant in de dierentuin is ongeveer 2 jaar eerder geslachtsrijp dan in het wild. De vader van zowel Yunha als Thabo is Maurice, een nog jonge bul, van 16 jaar. (In het wild krijgen ze pas met 25 jaar kansen om zich voort te planten!)

Het kleine olifantje was met recht een kleintje; zijn geboortegewicht is naar schatting 65 kilo. Moeder Kina was zelf (bij haar geboorte) ook aan de kleine kant, haar naam heeft namelijk de betekenis 'kleintje'. Op 25 september 2017 is rond half 5 in de ochtend Kina bevallen van haar eerste jong. Volgens het geboortebericht: 'een bevalling volgens het boekje' en 'het kleintje staat dapper tussen de rest van de grijze reuzen'. Al om 10.00 mag de eerste kraamvisite komen en om 13.00 zet het olifantje zijn eerste stappen in het buitenverblijf.
Onder grote belangstelling wordt bekend gemaakt door verzorger Rob dat het om een mannetje gaat. Helaas blijkt de volgende dag dat het niet goed gaat met het bulletje. "Het is de dierverzorgers opgevallen dat Kina nog erg moet wennen aan het geven van borstvoeding door onervarenheid als nieuwe moeder." De kudde heeft rust nodig en is niet zichtbaar voor publiek.

Wel is de kudde te volgen via de webcams. Ik vind het na een tijdje zo naar om te zien dat ik stop met kijken. Het is me dan ook duidelijk dat het niet voor niets is dat ik geen olifanten kon zien.

De dierverzorgers zetten (dag en nacht) alles op alles om het olifantenbulletje er door heen te slepen. Hij drinkt af en toe bij zijn oma, Indra; want Kina stuurt hem daar heen, zoals ze ook met broertje Kyan en zusje Yunha deed. Gelukkig lukt het onder intensieve begeleiding om hem ook bij zijn moeder te laten drinken. Ze hebben Kina licht verdoofd, zodat zij hem niet meer bij haar tepel wegduwde, maar wel wakker genoeg was om te zien wat er gebeurde. Verzorger Bas geeft op 28 september een update: "Het is nog steeds een zorgelijke situatie. Het kalf van Kina, Bulletje noemen we hem nu, heeft de eerste dagen gewoon minder melk gehad, dan dat nodig is."
De melk die Indra geeft, is voor een kalf van een halfjaar. Al had het olifantje volledig bij haar gaan drinken, had hij nog niet genoeg voedingsstoffen binnen gekregen. Kina's uiers stonden onder behoorlijke spanning en daardoor deed het mogelijk ook pijn als haar zoontje probeerde te drinken. Gelukkig hielp de sedatie en begon hij uit zichzelf bij haar te zogen.  "Eigenlijk stond het kalf enigszins achter in de ontwikkeling. (..) De reden dat ze binnen staan: als een olifantje naar buiten gaat, loopt het veel meer, dat kost ontzettend veel energie (en ook de lagere temperatuur) en dat heeft hij nu echt nodig."

De situatie wordt stabiel en de verzorgers slapen niet langer bij de kudde, ze houden het vanaf een afstandje in de gaten. Vrijdag 29/9 staat er in een bericht: "Het kalf krijgt voldoende kansen om te drinken en de olifantenverzorgers kunnen merken dat het bulletje aansterkt: hij gaat bijvoorbeeld al op ontdekkingsreis door de stal. De dierverzorgers zien het jong ook genoeg slapen, dat betekent dat hij een volle buik heeft." In het weekend gaat het opgroeiproces met stapjes vooruit en op maandag 2 oktober mag het bulletje even buiten op avontuur.

Zoals inmiddels traditie is wordt er ook deze keer een namenwedstrijd gehouden. Er komen zo'n 3000 inzendingen (ik stuurde Kumar, een Aziatische naam die "zoon" betekent; met de letter K van Kina en de rest van Maurice & Kuno, Aziatisch voor "dapper" in). Op dierendag volgt live de naambekendmaking; het olifantje heet Thabo. Afrikaans voor '' met vreugde", volgens de verzorgers kort en stoer en passend bij de rest van de namen. (Ik vind het wel apart dat een Aziatisch olifantje een Afrikaanse naam draagt, maar de betekenis is wel passend, althans, nu alles goed gaat.)

Alle foto's zijn gemaakt tijdens mijn kraambezoek op 6 oktober; hier ook een filmpje:
Dit is de speciale olifantenpagina van het Dierenpark.

4 opmerkingen:

  1. Prachtig verslag, fotoserie en filmpje, Jenny. Complimenten!
    'k Wens je een fijn weekend. Gr Jan W

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Dat is behoorlijk spannend geweest dan. Gelukkig dat het nu beter gaat. Mooie beelden heb je gemaakt.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hoi Jenny,
    Fantastische beelden van deze olifanten. Leuk zo'n kleintje.
    Wel vervelend dat je je telefoon kwijt bent geraakt in de trein.

    Groetjes, Marco

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Leuk dat ik hem in het echt gezien heb

    BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...