Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

donderdag 1 november 2012

Radza, Reus van Emmen.

 
 Radza is de grote olifantenstier van Dierenpark Emmen. Hij is niet alleen de grootste Aziatische olifantenbul van Nederland, maar van heel Europa! Als je hem ooit gezien hebt, vergeet je hem niet meer. Vandaag (30 oktober 2012) is het één jaar geleden dat Radza een stuk van zijn prachtige stoottanden afbrak, daarom een special over REUS RADZA! Zijn naam heeft een toepasselijke betekenis: keizer.

 Radza eet ongeveer 250 kilo per dag en poept daarvan rond de 125 kilo uit. Hij kan makkelijk 300 liter water drinken en weegt ongeveer 7200 kilo. Hij is geboren in 1966 in India en heeft in totaal 14 jongen verwekt, waarvan er 10 levend geboren zijn in Emmen. Momenteel zijn er nog 6 zonen en 1 dochter van Radza in het Dierenpark. Radza woont er sinds 2003.
 Bij de aankomst van Radza in Dierenpark Emmen bleek de 'Reus uit Riga' wel heel erg groot.. De kolos kwam na een reis van 2000 kilometer vanuit Letland aan en toen paste hij niet in de bullenstal! Plafonds te laag, de loodzware beveiligingsrekken van 5000 kilo tilde de olifant zonder problemen omhoog. Camera's sneuvelden.. Kortom, Radza had het niet naar zijn zin!
 Dat wilde Radza dan ook meteen maar duidelijk maken. Hij houdt niet van alleen zijn! Zodra hij tussen de kudde van 14 andere olifanten stond werd hij rustig. In de eerste week dekte hij meteen Mingalar Oo, dus zijn plicht kwam hij ook na (het verwekken van nakomelingen..) Op 7 augustus 2005 werd zijn eerste zoon geboren. Een bijzondere geboorte: Mingalar Oo is zelf de eerste olifant die in Emmen geboren werd, Myo Set Kaung "Nieuwe Oogst" is nummer 15.
 Uit een onderzoek komen in 2008 opmerkelijke gegevens: Radza 'praat' niet. De vrouwtjes en jongen communiceren onderling heel veel, met zowel voor mensen hoorbare als met infrasone geluiden - lage toonhoogte, over grote afstand te horen.-  Vermoedelijk weet de hele kudde dat Radza de baas is en wordt er niet aan zijn gezag getwijfeld, waardoor hij niet hoeft te 'praten.'
 Bij de geboortes van zijn kinderen houdt Radza zich afzijdig, hij toont vooral interesse in zijn eten.. Op 8 augustus 2007 is het eindelijk eens een keertje een olifantenmeisje, die de naam Swe Zin (GEWELDIG) krijgt! De ondernemende zoon die op 25 februari 2008 ter wereld komt wordt Anandá Yingthway genoemd, of te wel Zoon van de grootste.  Radza slaapt overdag in het buitenverblijf, daar kan hij zijn enorme slagtanden tenminste goed kwijt, in de stal heeft hij te weinig plek om te liggen.
 Op 30 oktober 2010 gebeurd er iets waardoor Radza plotseling een 'hot item' wordt. Tijdens een voederpresentatie krijgt hij een duw doordat de dames onderling wat onenigheid hebben. Hij belandt in de droge gracht en breekt daarbij een stuk van zijn enorme stoottanden af én raakt gewond aan zijn slurf. Het Dierenpark wordt ontruimd, voor het geval dat Radza aan de verkeerde kant uit de greppel komt. Een bezoekster raakt lichtgewond door rondvliegend ivoor. (Foto's: Dierenpark Emmen.)  Beelden van de val.

 Radza deed er de hele nacht over om weer uit de gracht te komen. Maar liefst 15 uur later, rond 5 uur liep hij op eigen kracht naar binnen. Onderweg kwam hij lekkere planten tegen, maar de verzorgers hebben hem met meloen en brood de goede kant op kunnen krijgen. Met heel veel geduld kwam hij de stal weer in, waar hij al snel weer rustig tussen de kudde stond. De woordvoerder van Emmen: "Radza zal heus wel stress hebben ervaren, maar een mannetjesolifant van 7000 kilo is niet zo snel bang en Radza is van zichzelf al heel rustig." Het gaat goed met Radza.
 De stoottand is gelukkig afgebroken voor de zenuw, waarschijnlijk heeft Radza daardoor geen kiespijn gehad. Radza mist tand niet Wel heeft Radza nog een tijd spierpijn gehad, dit schreef ik 10 november: "Radza stond er maar een beetje treurig bij. Hij heeft spierpijn en daardoor kon hij niet goed lopen. Hij stond de hele dag op hetzelfde plek. Af en toe kwamen de anderen hem wel opzoeken en dan toonde hij wel interesse in hen. Maar hij verveelde zich en vertoonde stereotype gedrag. Toen hij in Riga woonde stond hij in een heel kleine stal en deed hij de hele dag niet anders dan met zijn kop heen en weer gaan. In Emmen is dat veel minder geworden (ik heb het hem niet eerder zien doen) maar nu verveelt hij zich omdat hij niet goed uit de weeg kan. Hij wordt daar high van, dus nou ja, dan voelt hij zich in elk geval prettig..
 Radza zakte steeds meer door zijn achterpoten, hij leek daardoor steeds een beetje te krimpen.. Toen de olifanten naar binnen mochten liep hij heel langzaam naar de stal. Volgens mensen die hem al eerder hadden gezien loopt hij al weer een stuk beter. 'k heb ook het meisje gesproken die die slagtand tegen zich aan had gekregen, het zag nog steeds blauw naast haar oog. Het was de botte kant (gelukkig niet de punt!)"
Gelukkig is Radza inmiddels weer helemaal de oude. Hij ligt weer als vanouds te slapen, laat de kleine olifantjes met zich spelen en eet nog steeds heel graag!! De fotocollage's vertellen hun eigen verhaal.. Ik hoop dat Radza een mooie oude dag zal krijgen, temidden van zijn kudde..

4 opmerkingen:

 1. Hele mooie log! Heb er echt van genoten. Een vraagje, kan die stoottand weer aangroeien, of niet?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dank je wel!! In principe zou het denk ik wel kunnen, maar het gaat met hele kleine beetjes. Dus die 80 centimeter zit er niet zomaar weer aan.

   Verwijderen
  2. Dat vroeg ik me ook al af ! Zo sneu die foto's waarop ook z'n slurf gewond is..
   Wie weet heeft hij ooit weer zo'n mooie lange tand!

   Verwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...