Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

woensdag 7 november 2012

Op kraamvisite..

 In Dierenpark Amersfoort is het feest. Op 1 november om 5.35 werd er een olifantje geboren.
Al op 2 november om 9.10 zag ik de kleine voor het eerst.. In deze log wil ik aandacht besteden aan zowel de zwangerschap, als de bevalling en geboorte én de eerste stapjes van het jonge mannetje. Zijn moeder Indra is op 5 april 1999 in Dierenpark Amersfoort geboren, de allereerste olifantengeboorte voor het Dierenpark. In 2007 beviel Indra van een kalf wat zij en haar moeder Khine War War uit paniek hebben doodgetrapt. Gelukkig ging het op 10 november 2009 wel goed en kwam rond 05:30 olifantje Kina ter wereld.
 
 We konden al een aantal weken via de webcams mee kijken naar de olifanten in het binnenverblijf, dat de mooie naam 'Het rijk der reuzen' draagt. Vanaf 17 september om precies te zijn.. Het olifantje werd namelijk in oktober al verwacht. Olifant Indra was ook echt hoogdrachtig, je zag dat ze last had van het kalf, ze was onrustig. De olifantenverzorgers sliepen vanaf 5 oktober 's nachts bij de olifanten; maar erg veel slaap kregen ze daar niet, want olifanten zijn het grootste deel van de nacht gewoon in de weer. Kina ontdekte dat haar moeder weer meer melk produceerde en dronk er regelmatig van. Maar uiteindelijk begon de bevalling dan toch echt. Beelden: Slapen bij olifanten & Oppassers waken.
Op dinsdagavond 30 oktober begint de bevalling, Indra verliest vocht en heeft weeën. De verzorgers blijven met z'n allen de hele nacht aanwezig, maar er gebeurd nog niet veel. Het olifantenverblijf blijft de volgende dag gesloten voor publiek en dat wordt bekend gemaakt. Zodoende komen wij te weten dat het kleine olifantje elk moment geboren kan worden! 's avonds zitten we uren te kijken naar de onrustige Indra. Ze zwaait met haar slurf, staat heen en weer te bewegen en heeft duidelijk pijn. Kleine Kina heeft de hele dag niet geslapen en is op een gegeven moment omgerold van de slaap. Wij gaan uiteindelijk ook maar naar bed, het kan nog wel even duren, tenslotte is Indra al 22 maanden drachtig en al uren bezig met de bevalling.  Beelden: Spanning stijgt.
 
 En inderdaad heeft het nog uren geduurd.. Om 05:27 ziet verzorger Bas een bult verschijnen onder de staart, meteen maakt hij iedereen wakker en dan wordt binnen een minuut, om 05:31 het kleine slurfje geboren. Kina heeft het pas na 15 seconden door en komt enthousiast aanrennen. Ze maakt piepgeluidjes en ook de andere olifanten maken lawaai. Indra schopt naar het kalf, wat normaal gedrag is, ze doet dat om haar jong van het vlies af te helpen en het snel op de been te krijgen. Het kleintje beweegt al snel. Bekijk hier de unieke beelden van de bevalling. (Op de webcams was het niet zo goed te zien!)
 Kina weet niet hoe ze moet reageren, maar ervaren moeder Indra kan laten zien hoe het moet en houdt haar opgewonden dochter keurig op afstand. Deze ervaringen zijn voor Kina erg belangrijk, als ze in de toekomst zelf moeder wordt. Na 10 minuutjes ongeveer zet het kleine olifantje zijn eerste stapjes. Rond 8:00 lukt het me eindelijk om de webcambeelden te bekijken en geniet ik mee van de beelden van de olifantenfamilie. Ik zie dat oma War War en 'tante' Mimi erbij worden gelaten en dat het gelukkig allemaal goed verloopt. In de blog van olifantenverzorgster Margreet las ik dat Kina daarbij laat zien dat ze een keurige grote zus is door de kleine te beschermen. War War begroet de kleine liefdevol en Mimi begroet hem opgewonden. Beelden: Kennismaking

 Ik vind op internet de eerste foto's die vrijgegeven zijn door het Dierenpark. De kleine olifant weegt rond de 70 kilo, wat weinig is voor een pasgeboren olifantje. Het geslacht is nog niet direct bekend, omdat het zo'n kleintje is denk ik eerst aan een vrouwtje, maar het duurt niet lang of ik weet dat het een mannetje is. Een zoontje voor Indra & Alexander dus. Het is voor Indra haar tweede zoon, voor Alexander de vijfde, maar er zijn er nog maar twee van in leven: Sibu (2004, woont in Dierenrijk) & Budi (2008, woont in Antwerpen.)
 Het gaat zo goed met moeder en kind, dat de eerste bezoekers al rond de middag worden toegelaten. Wel is een deel van de publieksruimte afgezet en kunnen ze alleen door het raam kijken. Maar natuurlijk wel een geweldige ervaring, zoals in de beelden op de link te zien is. Eerste Kraambezoek
 Als abonnementhouder kreeg ik een uitnodiging om een keertje voor openingstijd op kraambezoek te komen. Er is nog één plaatsje voor de volgende ochtend om 9.00 en dus reserveer ik die meteen. Daar heb ik wel een keertje vroeg opstaan voor over! Op 2 november rond 9.10 vang ik een glimp van de kleine op, die met zijn familie in de boxen staat. Maar als de verzorgers klaar zijn met schoonmaken en de olifanten de zandstal weer in gaan zie ik 'm dan: het kleine olifantenbulletje. Het is een vertederend gezicht!
 Ik zie hem omvallen als hij probeert een bergje op te klimmen, en hoe Kina probeert om voor haar broertje te zorgen.. Moeder Indra is ontzettend alert en verliest haar kleine man geen moment uit het oog. Natuurlijk ben ik die dag meerdere keren bij de olifanten geweest. Inmiddels is het bijna een week later en gisteren mochten de olifanten voor het eerst de buitenlucht in. Even proefdraaien. Ik kreeg een paar prachtige foto's van Elly, die in de collage hier boven staan, nogmaals bedankt!

Vandaag is hij voor het 'echie' geweest en dat leverde een grappige situatie op.. Veel publiek en ook pers waren erbij.. De olifantendames gingen alvast buiten kijken, maar het kleine mannetje was dit even ontgaan. Hij lag lekker te slapen in het binnenverblijf toen iedereen opeens was verdwenen. Moeder Indra en oudere zus Kina liepen weer even terug om het olifantje op te halen. Daarna stapte ook het kleintje dapper mee naar buiten tussen moeders benen. Zie ook deze video.

Voor meer informatie, de blogs van de verzorgers en de webcams: check www.babyolifantje.nl

9 opmerkingen:

 1. Nice!!!! haha, die slurf - foto (warwar /indra) heb ik gemaakt, toch ???
  Mooie foto 's ! Was leuk om naar te kijken....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zooo schattig!! Mijn broertje is helemaal weg van olifanten;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Kom je weer eens reageren op onze site?
  http://williamencatherine.blogspot.nl/
  Wij hebben een nieuwe quiz!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Deze log is idd heel erg leuk geworden met prachtige beelden en collages! Hopelijk komen er nog meer!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat super lief! Ik heb er van genoten!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hoi Jenny,
  Wat een ontzettend leuke foto's van dit jonge olifantje. Zo grappig altijd wanneer er weer nieuw leven is in zo'n kudde.
  In Blijdorp zijn inderdaad ook weer diverse jonge dieren en in de Beekse Bergen maar liefst 4 jonge leeuwtjes. Leuk hoor!! Dat word weer flink fotograferen.

  Groetjes en een fijn weekend nog,
  Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo Jenny

  Wir haben die ersten Tage des Elefantenkindes von Deutschland aus per Web Cam verfolgt. Auch die Geburt des kleinen Nashorn letztes Jahr haben wir gesehen. Dein Blog ist schön gemacht!


  Liebe Grüße
  Chris

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...