Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

zaterdag 10 februari 2018

Geboren in 2017 (4)

En hier volgt de aangekondigde blogpost over geboortes in het seizoen van 2017 in Apenheul!


Aan het einde van de maand februari werd de eerste ringstaartmaki geboren. Uiteindelijk stond de stand op 7 gezonde nieuwe baby's, waaronder een tweeling.

Er werden 10 Boliviaanse doodshoofdaapjes geboren, de eerste kwam in april ter wereld. Naar verhouding zijn het zware baby's, ze wegen namelijk al 10 % van het lichaamsgewicht van de moeder. 
Bij de berberapen was er sprake van een geboortegolf. Maar liefst 6 kleintjes kwamen erbij; allemaal nakomelingen van vader Keegan. 21 april werd de eerste geboren, de vijfde op 2 juli. In het begin zijn de baby's heel donkerbruin, na een paar maanden hebben ze de lichte kleur van hun ouders.
Hierbij ook een filmpje van de berberapen-babyboom.
Op Moederdag (14 mei) kreeg Javaanse langoer Chili een baby, met de toepasselijke naam "Ibu" ('moeder' in het Javaans). Langzaam maar zeker is Ibu zwart geworden. Een jong langoertje wordt altijd oranje geboren, maar verkleurt in ongeveer 7 maanden naar oranjebruin of zwart.
17 mei 2017 gaat de Apenheul geschiedenis in als geboortedag van een kerngezonde tweeling bij de gouden leeuwapen. Het koppeltje Freia en Fio was al zolang samen zonder resultaat, dat de hoop op nageslacht bijna voorbij was.
De bijzondere tweeling groeit snel op.

Colombiaanse slingeraap Diaz schonk op 17 juli het leven aan een baby. Zelf werd ze (zeer waarschijnlijk) op 10/10/2010 geboren in Apenheul, wat haar een 'jonge' moeder maakt (gemiddeld is 8 of 9 jaar). Maar ondanks dat doet Diaz het uitstekend.

De familie rode brulaap wordt ook steeds groter. Op 10 augustus werden moeder Ymanoé en vader Mickey opnieuw ouders. Dit kleintje groeit, net als alle anderen, ook weer hard.

Een mijlpaal voor Apenheul. De eerste gezonde roodkruimangabeybaby's! De drie dames, Michelle en haar dochters Matilde en Morris, kregen al eerder kinderen van man Buta, maar die heeft hij helaas doodgebeten. Gelukkig is hij nu heel vriendelijk en zorgzaam voor de kleintjes, geboren in augustus en oktober.
Orang-oetan Samboja werd op 19 oktober voor het eerst moeder van een dochter. Eind november kreeg zij een naam: Indah, Indonesisch voor 'mooi'. Samboja is een hele zorgzame moeder, wat ook direct zichtbaar was in de manier hoe ze haar baby vast had. (Foto's zijn van 26/10.)
Tot slot nog de 'ster onder de geboortes'. Blauwoogmaki Arovy, die we pas in oktober te zien kregen 'voor de schermen'. Lees meer over haar via de link onderaan. Ook werd er eind september voor de tweede keer een Hanuman langoer geboren, Conti kreeg een zoontje met de naam Kumar. Er waren ook jonge capibara's en natuurlijk heb ik vast nog wel babynieuws gemist ;) 


Bron informatie: jaaroverzicht en social media van Apenheul, De Harpij.

4 opmerkingen:

 1. Wat een grote uitbreiding voor dit park. Maar ja, met zoveel soorten ontkom je daar niet aan natuurlijk. Lijkt me super voor gezinnen met jonge kinderen om hier rond te lopen. Je hebt er weer een heerlijke serie van gemaakt, Jenny, TOP!! Gr Jan W

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mooie log weer! Die vele verschillende aapjes zien er allemaal zo leuk uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. mooi overzicht. meteen zin in het komende seizoen als ik dit zie

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een mooie log en foto's. Blijft lief om al die soorten apen te zien.

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...