Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

maandag 4 maart 2019

Jaaroverzicht: Olifanten in 2018.

Ouwehands Dierenpark begon helaas met een zwarte maand, wat hun olifanten betreft. Eerst moest  Sabi (35) uit haar lijden worden verlost, zij leed aan verstopping, had veel pijn en was niet te helpen, wat men ook probeerde. Op de 20e januari beviel Duna, na een draagtijd van 640 dagen om 4.00 van haar eerste kalf. Een kerngezond vrouwtje, het resultaat van jarenlange voorbereiding bij de derde en laatste kunstmatige inseminatie-poging. Alles leek goed te gaan, Duna was zorgzaam, het kleintje dronk goed en de verzorgers noemden het olifantje Binti. Helaas ging het mis. Duna werd plotseling agressief en viel met haar 3000 kilo op het jong aan. Zij stopte na 15 seconden, probeerde het kalf overeind te helpen, maar Binti had een gebroken rug en daardoor een dwarslaesie. Het enige wat nog voor haar gedaan kon worden, was in slaap brengen en euthanaseren. Daarna werd het nieuws pas naar buiten gebracht.

Planckendael, een dierentuin in België had juist een goede start van het jaar. Op 13 januari bracht Kai-Mook haar allereerste baby ter wereld, een dochter, die op 8 februari haar naam kreeg. Tun Kai, waarbij Tun zaterdag betekent en Kai natuurlijk verwijst naar haar (beroemde) mama. Omdat met kerst 2017 Suki, dochter van May-Tagu al was geboren, werd het 3 op een rij toen Phyo Phyo beviel van een zoontje op 11 april 2018. Het stiertje werd Tarzen genoemd, deze naam was nipte winnaar uit een poll op Facebook en wil zoveel zeggen als 'onstuimig dier'. 

De olifantenkudde van Planckendael in april 2018. 
25 april ben ik nog in Planckendael geweest, waar we enorm genoten van de kudde olifanten. Al vond ik Tarzen wel een mager kalfje. Helaas kwam er groot verdriet na al het geboortegeluk. Op 28 mei kwam het vreselijke nieuws dat olifantje Qiyo (16/6/2015) geheel onverwachts was dood gegaan. Ze was een hele lieve grote (half) zus voor de kleintjes en een supervrolijk olifantje. Exact een week later, 4 juni, moest de hartverscheurende keuze gemaakt worden om haar moeder Phyo Phyo (36) te laten gaan. Zij leed aan nierfalen en haar conditie verslechterde zeer sterk. Haar kalfje Tarzen bleef achter. Helaas mochten alle goede zorgen niet baten, al leek het soms beter te gaan.

Screenshots uit video van Planckendael.

Op 26 juni zakt de kleine Tarzen (11 weken, hij woog slechts 107 kilo, dat is normaal een gemiddeld geboortegewicht) door zijn pootjes. Hij kreeg een infuus met medicatie om hem er door te proberen te halen, maar viel in slaap en werd niet meer wakker. Tarzen bleek ondanks een voldragen dracht een prematuur olifantje, wat kwam door de medische problemen van zijn moeder. Daardoor was hij al zwak vanaf het begin. Een olifantje met de papfles grootbrengen is heel moeilijk en het is helaas niet gelukt. Video met uitleg over Tarzen's dood, van Planckendael.
Mijn laatste videobeelden met moeder Phyo Phyo, dochter Qiyo en zoon Tarzen.


Dierenrijk heeft voor het eerst de geboorte van een olifantenkalfje mee mogen maken. Het ging zo voorspoedig, dat het een grote verrassing was dat Jīng opeens tussen de kudde stond. Haar naam is daarom toepasselijk, het is het Chinese woord voor.. verrassing! Htoo Yin Aye kreeg na haar dochter Ma Palai en zoons Than Myan, Anandá, Mong-Tine & Thuya weer een meisje. Voor Sibu was het zijn allereerste nakomeling, wat Irma uit Diergaarde Blijdorp opnieuw oma maakte.
Blog: mijn kraambezoek.


De kudde van Dierenrijk in oktober 2018.

Wildlands Adventure Zoo Emmen kreeg de eerste olifantjes na de verhuizing van het oude Dierenpark Emmen. Op 2 april werd Mauk geboren, de 5e zoon van Mingalar Oo & de derde van Mekong. Een grappig feitje: Mingalar Oo was zelf de eerstgeboren olifant van Dierenpark Emmen in 1992, kreeg het eerste 2e generatie olifantenkalfje (Myo Set Kaung, 7/8/2005 en dus op mijn verjaardag!) en de eerste kleine die in het buitenverblijf ter wereld kwam (Yoe Ma in 2008, zijn naam is de letterlijke vertaling van 'buiten geboren') . En nu is zij ook de eerste die het leven schonk aan een kalfje in Wildlands. Haar zus Ma Yay Yee volgde op 26 juni met haar derde zoon en dus Mekong's 4e. Dit jongste olifantje van Nederland kreeg de naam Manoa, wat 'rust of vrede' betekent.


De eerste beelden die ik van olifantje Manoa maakte. Voor meer video's van de olifantjes van Wildlands, zoek even op mijn kanaal.


Artis sluit tenslotte deze blog af, want daar gebeurde ook iets belangrijks! Olifantenbul Nikolai kwam voor de derde keer naar Amsterdam met de gewichtige taak om voor babyolifantjes te gaan zorgen. Aangezien dat Nikolai een hele rij nakomelingen heeft, is de kans groot dat het gaat lukken. Mumba (18/6/2011 - 7/12/2015), de tweede dochter van Thong-Thai was ook van hem. Wat is het geval, Yindee, geboren in 2005, is van jongs af aan dol op Nikolai! En nu is zij oud genoeg om zelf moeder te worden. Hopelijk gaat dat ook gebeuren! De kleine Sanuk (16/10/2016) is al net zo gek op de grote olifantenman als haar halfzus. Nikolai kwam aan op 15 juni 2018.


Mijn kennismaking op 20 juli. 

Maar als afsluiter, nog eentje dan, ook van 20/7, mijn favoriete momenten met Nikolai en Sanuk in bad!  

2018 was een indrukwekkend olifanten-jaar, met vooral veel geboortes. Wat 2019 ons brengt, dat is nog onbekend, maar gelukkig hebben we nog veel kleine olifantjes om van te genieten!

6 opmerkingen:

 1. Wat een mooie log! Heerlijk al die foto's erbij. Ook erg leuk om de leuke weetjes en de uitleg van de namen erbij te lezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het was mooie herinnering. Maar ook trieste gebeurtenis. Olifanten heb jij nog herinnering van deze mooie foto's. Heel mooi gedaan met deze collages. Filmpje is echt schitterend om te zien. Artis hebben wij ook olifanten verblijf gezien. Echt genieten! Fijne dag. Groetjes Jacqueline & Ferry.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoi Jenny,
  Wat een fantastische foto's. Geweldig al die olifanten.
  Mooi overzicht.
  Helaas dat ook net als bij de mensen, dieren soms ziek worden en het niet meer redden.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Mooie blog over de olifanten in verschillende dierentuinen. Helaas met verdrietig nieuws, maar ook met mooi nieuw leven! Prachtige beesten zijn het!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jenny,
  wat een enorm mooi jaaroverzicht van deze olifanten. Heel triest om te lezen dat
  Sabi uit haar lijden verlost moest worden en dat het kleine olifantje zo mishandeld is door haar moeder waardoor ze zo ernstig gewond is geraakt dat ze moest inslapen. Gelukkig gebeuren er meer leuke dingen dan trieste maar het gebeurt wel.
  Heel leuk zoals je dit jaaroverzicht hebt samengesteld.

  Lieve groet, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een leuk overzicht heb je gemaakt. Echt super lief al die kleine kalfjes!

  BeantwoordenVerwijderen

Overstap naar andere website.

Vanwege de problemen met het invoegen van afbeeldingen, ben ik overgestapt naar: https://jennydierenfoto.wordpress.com/  Al heb ik in...