Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

vrijdag 19 december 2014

IJSBEERTJES: TWEE TWEELINGEN!

Alle ins en outs over de nieuwste ijsbeertjes van Nederland!

 Deze prachtige ijsberenman is Victor. Hij werd geboren op 18 december 1998 en is dus 16 jaar. In de jaren dat Victor in Ouwehands Dierenpark in Rhenen woonde is hij vaak vader geworden. Drie keer van een drieling; waarvan Henk, Jelle & Ewa in 2005; Luka & Lynn in 2011 en de tweeling van 22 november 2014 nog in leven zijn. Daarnaast heeft hij drie tweelingen voortgebracht- daarvan leven nog Sprinter (2007), Walker (2008) en Siku & Sesi van 2010. Zijn eerste kind, Rocky, kwam ter wereld in 2002. Sinds augustus 2014 leeft Victor in Yorkshire Wildlife Park in Doncaster, Engeland; waar hij een schitterend groot nieuw verblijf gekregen heeft.
Dit is Freedom, een mooie ijsbeerdame. Zij werd in 2001 geboren in Kolmarden, Zweden en kwam als heel klein ijsbeertje naar Nederland met haar moeder Huggies. Daar groeide Freedom op en toen ze oud genoeg was mocht ze kennismaken met de grote man Victor. In december 2007 werd er een tweeling geboren, na drie dagen overleed er een jong. Het andere bleek een mannetje en kreeg de naam Sprinter (tje). Op 25 november 2010 schonk Freedom het leven aan weer een tweeling, Siku en Sesi werden ze genoemd. Later werd bekend dat Siku een mannetje en Sesi een vrouwtje was; zij zijn toen ze oud genoeg waren verhuisd naar andere dierentuinen.

Eind januari 2014 mochten ijsberen Victor en Freedom voor het eerst weer bij elkaar, na bijna 4 jaar van elkaar gescheiden te zijn geweest. Ze konden het meteen weer goed vinden, maar kregen al heel snel daarna ruzie. Afwisselend was Freedom bij haar moeder Huggies en halfzusje Lynn of bij Victor en uiteindelijk werden er paringen waargenomen! De foto in bovenstaande collage maakte ik begin mei, daar waren ze toevallig in elkaars buurt. Want ze leefden toen alweer ieder hun eigen leven.
De eerste beelden van de drieling!!
 Op 22 november 2014 is het zover. IJsbeer Freedom schenkt het leven aan een drietal jongen. De geboorte van een drieling is al bijzonder, maar het grootbrengen helemaal. Het is de moeder van Freedom, Huggies, eenmaal gelukt. De kleine ijsbeertjes zijn levendig en drinken goed bij Freedom.  Toch blijft het erg spannend of ze het alle drie gaan redden. Het lijkt er op dat dit het geval is, maar helaas gaat er na 10 dagen toch eentje dood. Ze zijn enorm kwetsbaar de eerste periode, bij hun geboorte wegen ze ongeveer 500 gram en zijn zo'n 25 centimeter lang. Video drieling.


 Moeder Freedom (13) is heel zorgzaam voor de overgebleven ijsbeertjes. Op de beelden van 1 december is te zien hoe ze haar jong wast. En de kleintjes groeien goed, wat te zien is op de video van 16 december. Inmiddels wegen de ijsbeertjes zo'n drie kilogram, de vette melk van ijsberen zit vol eiwitten. Freedom krijgt het langzamerhand drukker met haar tweeling. Nog steeds slapen en drinken ze vooral, maar hun oogjes zijn ook open gegaan. IJsbeertjes kunnen, klein als ze zijn, ontzettend hard krijsen en als ze drinken maken ze een knorrend geluid.

Dit is ijsbeer Eric, op 8 december is hij 21 jaar geworden. Nadat hij eind 2012, begin 2013 ontzettend ziek geweest is lijkt hij inmiddels weer helemaal gezond. Mogelijk krijgt hij wel medicijnen maar in ieder geval maakt hij het prima. Eric heeft voor 6 zonen (Nord, Felix, Lloyd, Arktos, Nanuq en Vicks) en 2 dochters (Nika en Lara) gezorgd en is al een aantal keer opa. Sinds november 2008 woont Eric in Diergaarde Blijdorp, daarvoor heeft hij 14 jaar in Wenen gewoond. In Blijdorp heeft hij in het voorjaar van 2009 gepaard met Tania, maar helaas leverde dat geen jongen op.
Dus werd besloten om Eric's ervaren vrouwtje Olinka ook naar Diergaarde Blijdorp te halen. Olinka is geboren op 21 november 1992 en kreeg in 2000 haar eerste nakomelingen. In totaal heeft Olinka 4 zonen (Lloyd, Arktos, Nanuqe & Vicks) en 2 dochters (Nika en Lara) gekregen, allemaal samen met Eric. En de liefde tussen die twee vlamt ook in Nederlands steeds weer op. Zoals het bij ijsberen gewoon is, zijn ze dan enkele weken onafscheidelijk.. Daarna gaan ze het liefst hun eigen gang. In 2013 is Olinka wel het kraamhol in gegaan, maar ze bleef erg onrustig. Helaas kwam ze er begin januari ook weer uit, deze keer zonder nakomelingen.
Gelukkig kregen Eric en Olinka in het voorjaar van 2014 een nieuwe kans. Eerst duldde Olinka Eric niet in haar buurt, maar gelukkig sloeg de vonk wel over en werden er diverse paringen waargenomen. Nadat zij zich weer van elkaar afzonderden kregen ze weer elk toegang tot alleen hun eigen verblijf. Olinka zag er een tijdje wat slecht uit, maar gelukkig knapte ze op en kwam ook aan. IJsberen hebben een 'verlengde draagtijd', die 7 tot 8 maanden duurt, de jongen beginnen pas in de laatste weken te groeien. Olinka ging laat in winterrust, eind november werd ze nog buiten gespot.
 In het vernieuwde ijsberenverblijf van de Rotterdamse Diergaarde is er pas een ijsbeertje grootgebracht. Olinka kreeg weliswaar 2 jongen, maar er leefde er maar eentje. Eind januari 2011 kreeg het ijsbeertje de naam van zijn sponsor: Vicks. Toen het witte pluizenbolletje in het voorjaar zijn eerste stapjes buiten zette, hadden we hem al heel wat keer bewonderd via de webcam. Olinka bleek een zeer zorgzame moeder, die heel veel tijd doorbracht met het spelen met de kleine Vicks. Maar kleine ijsberen worden snel groot en Vicks kon niet bij zijn moeder blijven. Hij overwinterde met Sesi (geboren in Ouwehands) in Zweden, logeerde daarna nog een halfjaar in Rotterdam en vertrok vervolgens naar een splinternieuw verblijf in het Franse Mulhouse. Daar hebben Sesi en hij het enorm naar hun zin en stelen de show nog elke dag!
 Er gingen geruchten rond dat er 2 ijsbeertjes geboren zouden zijn in Blijdorp. Ik heb daarom zelfs nog mensen gevraagd even langs het ijsberenverblijf te lopen, want als er iets zou zijn, dan zou het daar vast afgesloten zijn voor de rust. Maar niets. Ik rekende er al op dat het ook dit jaar niet gelukt zou zijn en toen was daar opeens het grote nieuws! Op 2 december werden Olinka en Eric ouders van een tweeling, die dus al twee weken op de wereld was! En dus is de kans al groter dat de tweeling het gaat redden. We mogen opnieuw meekijken in het kraamhol via de webcams, en het is geweldig. Wat is Olinka ontzettend lief met haar jongen bezig! De kleintjes kruipen naar haar oksel toe waar de tepels zitten, om hun buikjes vol te drinken.. Ook zij groeien goed op de melk van hun moeder!
Dus, neem zeker ook een kijkje op de website van Blijdorp waar ook een schitterend filmpje te bekijken is! Alle foto's in deze blog zijn door mijzelf gemaakt en de screenshots van de webcambeelden ook; met dank aan Ouwehands Dierenpark & Diergaarde Blijdorp. Wil je meer weten over de ijsberen Huggies, Freedom, Olinka en Eric? Bekijk mijn ijsberenpagina.

3 opmerkingen:

Dierenrijk (06/04/2018).

Op 6 april ben ik weer eens op olifanten-kraamvisite geweest. Htoo Yin Aye beviel op 27 maart van een kerngezonde dochter.  Wel veel eerde...