Welkom!!

Beste Bezoeker,

Welkom op mijn blog waar ik vanaf april 2011 over meerdere van mijn hobby's heb geblogd. In juni 2015 heb ik een nieuwe start gemaakt, vanaf nu zal mijn blog vooral over dieren gaan. Ook heb ik een Facebook pagina, Jenny's Pics waar ik foto's en filmpjes plaats.
Heeft u opmerkingen of vragen? Mail dan naar welkomoploekje16@hotmail.com. Veel plezier!

Tot ziens,
Jenny.

zaterdag 21 januari 2017

Het eerste jaar van gorilla Shae (2).


Vorige week kwam de blog online over de eerste maanden van de op 21 januari 2016 geboren gorilla Shae. Het was duidelijk te zien dat hij zich snel ontwikkelde, van een hulpeloze baby tot een ondernemende mini-gorilla. In dit tweede deel de rest van het eerste jaar van kleine Shae!

Op 28 september was ik na 2 en halve maand weer in Artis. In de achterliggende tijd waren de gorilla- pubers Shomari  (9) en Dayo (8) naar Pairi Daiza (BelgiĆ«) verhuisd. Dat was natuurlijk wel een verandering; waar de rest aan heeft moeten wennen. Shomari was de eerste zoon van Shindy die in leven bleef, dankzij Binti's voorbeeld hoe zij haar zoon Bwana (2007) grootbracht.

Shomari kwam echter nog wel wat liefde en zorg tekort. Bij de volgende, Shambe (5), ging het Shindy nog weer wat beter af. En deze keer gaat het echt goed. Shae wordt inmiddels af en toe meegenomen door zijn (half) broertjes. Douli (4) heeft van begin af aan veel interesse, hij had nog geen baby mee gemaakt. Verder is er nog Bembosi (5).

Shae heeft vanaf zijn geboorte vaak last van een ontstoken oogje gehad. Er vormt zich steeds wat prut in het ooghoekje. Gelukkig is hij verder een gezonde ondernemende baby. Met 9 en 10 maanden overigens steeds meer een peutertje, want hij kan al zoveel! De onderstaande video is van eind september:
Wat ontzettend schattig is om te zien, is dat kleine Shae rechtop loopt en zelfs al wat borstroffeltjes kan geven. Hij wordt steeds zelfstandiger.
Op 31 oktober was het lekker weer en kregen de gorilla's buiten wat te eten. Ook Shindy kwam toen naar voren, met Shae. Hij mocht eventjes 'los' spelen.
Buiten draagt Shindy haar zoon meestal nog op haar arm. Dat is ook een veilig plekje tenslotte.
Binnen rijdt Shae graag mee op de rug van zijn moeder, tenminste als hij een beetje moe is. Want anders gaat hij heerlijk zelf op stap en klimt en klautert dat het een lieve lust is!
Shae speelt dus steeds vaker met zijn grotere halfbroers Bembosi & Douli en broer Shambe. Hij vindt het geweldig om wat met hen te stoeien. Zijn vader Akili bemoeit zich nog niet zoveel met hem, al heb ik hem 1x de kleine Shae zien wegsturen. Blijkbaar was hij toen een beetje chagrijnig..

 Shae haalt allerlei toeren uit op de rug van zijn moeder. Hij wil het liefst zelf op stap. Shindy gaat als ze wat gestresst is heen en weer 'wiegen', bezoekers denken vaak dat ze dat doet om Shae in slaap te krijgen. Eigenlijk vindt Shae het helemaal niet zo fijn. Hij wordt in een houdgreep genomen en worstelt om er uit te komen..
Maar als Shindy hem dan los laat kruipt hij soms toch weer tegen haar aan. Die keer (19/12) viel hij uiteindelijk in slaap. Tussendoor speelde hij nog wat.
Filmpje van 19 december 2016.

De laatste keer dat ik Shae heb gezien voor zijn eerste verjaardag heb ik een prachtige foto kunnen maken van dat nieuwsgierige snoetje van hem. Het was behoorlijk koud en de gorilla's moesten toch even naar buiten. Shindy droeg Shae dicht tegen zich aan.
Shae lijkt ontzettend veel op Shambe, toen die dezelfde leeftijd had. Ik ben erg benieuwd of dat zo blijft als hij verder op groeit. Voor nu blijft hij voorlopig de jongste gorilla van Nederland en ik ben heel blij dat hij er is, want het is een prachtig mannetje.
Gefeliciteerd lieve, mooie Shae!

6 opmerkingen:

 1. Hoi Jenny,
  Geweldig al deze foto's!! Zo leuk dat jonge koppie van dit ondeugende gorilla'tje. Schitterend.

  Groetjes, Marco

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Jeffrey, zoon van Anja23 januari 2017 om 12:07

  Wat geweldig weer al dier foto's, heb wederom genoten.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat een geweldige log weer! Al die foto's en die filmpjes, prachtig om te zien.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hoi Jenny,
  wat een geweldige foto's heb je toch kunnen maken!!!!
  Dit is echt ene genot om te zien en zo hoef ik zelf niet naar de dierentuin hihi.... Nee echt, ik vind je foto's werkelijk heel mooi en je hebt ze ook nog eens heel mooi gerangschikt.
  Groetjes, Helma

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Hoi Jenny,

  wat een heerlijke blogpost! Dat was intens genieten. Mooie foto's en filmpjes. In het eerste filmpje is hij nog net zo groot als de prei, dat is te schattig! Ik kijk uit naar elke fase die we nog gaan zien van Damsi, Thandie en de kleine uit Krefeld! Maar deze beelden doen alvast smelten van de periode die er ook aan zal komen bij de nu nog maar paar weken/maanden oude gorilla baby's. Dankjewel jenny!

  lfs, lieke

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat een schattige filmpjes van hem, vooral dat stukje dat hij op dat net op en af klimt. Ben blij dat zijn ontstoken oogje uiteindelijk niks ernstigs bleek te zijn :)
  Leuk je blogs mop.
  Liefs Esmay Xxx

  BeantwoordenVerwijderen

1000 reacties!

Het blijkt uiteindelijk een misverstand te zijn, maar ja, ik heb de collage al klaar, dus ik plaats 'm toch maar. Laatst zag ik dat de...